Kuvende er en kursendring på omtrent 270 grader som gjøres av spesielt seilbåter for å unngå en jibb, eller å stagvende. Uttrykket stammer fra den tilsynelatende uhensiktsmessige dreiningen på nesten en full sirkel.

Faktaboks

Etymologi
grunnbetydning trolig ‘vende, snu seg som en ku’

For bermudariggede seilbåter er det en viss fare knyttet til en jibb, for eksempel i kraftige vindforhold. Hvis seilbåten for eksempel ligger på rom slør med vinden inn om babord, og skal dreie 90 grader mot styrbord, kan båten kuvende som alternativ. I stedet for å dreie 90 grader styrbord, og forårsake en jibb, dreier seilbåten opp mot vinden, gjennom vindøyet og faller av mot tiltenkt kurs. Manøveren på 270 grader har gitt fartøyet den tiltenkte kursen, og seiler på rom slør med vinden inn om styrbord, uten å ha jibbet.

For seilbåter med råseil vil en kuvending innebære samme type manøver, men denne riggtypen ønsker som regel å unngå en stagvending, som kan føre til full stans eller skader på rigg. På skarp bidevind om babord, vil en derfor falle av og dreie 270 grader via en lens, og legge seg på ny kurs som er 90 grader mot babord fra opprinnelig kurs, og seiler nå på skarp bidevind om styrbord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Aril Spetalen

Hei Andreas,

jeg ba nettopp språkrådet om å fikse opp det jeg mente er en feil definisjon av "kuvende" i bokmålsordboka. Nå ser jeg at du er enig med bokmålsordboka. Men jeg tør likevel mene at dette begrepet brukes ulikt det dere beskriver i dag.

I mine 40 år som aktiv sportsseiler har jeg aldri møtt på uenigheter om at å kuvende er "det motsatte" av å jibbe. Man vender båten 270 grader rundt, via et slag eller en baut, for å komme på motsatt halser uten å måtte jibbe.

Når jeg nå leser ulike artikler om dette på nettet, tror jeg kanskje at kuvending kan ha blitt omdefinert. I en tid da det kunne være vanskelig for seilskuter å baute i mye vind gjorde man kuvending ved å dreie 270 grader via en jibb og tilbake til bidevind på motsatt halser.

Jeg blir selvsagt usikker, når jeg ser at både SNL og bokmålsordboka ikke nevner dette. Jeg vil ta det opp med seilvenner på facebook, og forsøke å få min fortolkning av begrepet bekreftet eller avkreftet der. :)

Vennlig hilsen
Aril

I vår tid, med bermudariggete seilbåter, er det jibb som er risikabelt i mye vind. Man kan komme over fra slør på en hals til motsatte halser via en 270 graders vending mot vinden. Dette er begrepet jeg kjenner som kuvending i dag.

svarte Andreas Osnes

Hei Aril, og takk for innspillet ditt. Flere av de maritime kategoriene er i sluttfasen av et større oppdateringsarbeid, og vi jobber jevnlig med å oppdatere eventuelle feil som finnes. I dette tilfellet er artikkelen kun sjekket, men ikke korrigert på lang tid ser jeg. Kuvending, slik du forklarer det, er også i min seilekarriere slik du illustrerer. Vi vil om kort tid også ta tak i denne artikkelen, og legge til en mer konkret forklaring av uttrykket kuvending. Mye av materialet du har sett på er sannsynligvis produsert i en tid da råseil lå mer nært oss enn dagens bermudarigger, så det kan forklare uklarheten og betydningsendringen. Dette vil uansett legges til i den oppdaterte artikkelen.

Alt vel
- Andreas

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg