redesign

Artikkelstart

Redesign eller omsøm brukes om å lage noe nytt av klær eller andre tekstiler som av en eller annen grunn ikke er i bruk. I redesign brukes gamle fremfor nye materialer og de brukes som inspirasjon for nye former og fasonger.

Faktaboks

Også kjent som
omsøm, gjenbruk, upcycling

Omsøm

Omsøm av klær har eksistert siden mennesket begynte å kle seg og både tilpasning av plagg og å sy noe helt nytt av gamle tekstiler har vært en viktig metode for å holde familien kledd.

Et av litteraturens beste eksempler finner vi i Margaret Mitchells Tatt av vinden hvor Scarlett O'Hara syr kjole av morens grønne fløyelsgardiner. Mer prosaiske eksempler på omsøm finner vi i dameblader fra tiden under og rett etter andre verdenskrig. Vareknapphet og rasjonering på tekstiler førte til en stor mangel på klær og tips om hvordan herrebukser kunne bli sydd om til skjørt og melsekker til bluser var viktige for å få hverdagen til å gå rundt. Også fallskjermer fikk nye liv. Datidens fallskjermer ble produsert av tynn silke og var godt egnet til brudekjoler.

Omsøm har også handlet om å skifte slitte skjortekrager, endre lengden på skjørt og bukser for å tilpasse nye moter eller å lappe slitte plagg. Etter hvert som velstanden har økt i samfunnet har behovet for omsøm også endret seg og stadig færre reparerte klær. Dette kan også ha en sammenheng med at færre mennesker i dagens samfunn har kunnskapen som trengs for å endre plaggenes bruksområder og forlenge deres levetid.

Redesign

Fargerike lapper og at tekstiler får et helt nytt liv er noen av kjennetegnene for redesign. Her er det ikke nødvendigvis det sømtekniske som står i fokus, men skaperglede og et ønske om å skape egne, unike plagg av det man har tilgjengelig. I Norge har Jenny Skavlan vært en av de mest synlige pådriverne for redesign, gjennom bøker, sosiale medier og som programleder for Det store symesterskapet på NRK.

Fokuset på miljø og bærekraft øker, og med det har vi også fått en ny bevissthet rundt tekstilbransjen og overproduksjonen av klær. Dette har ført til økende fokus på gjenbruk og redesign og mange har fått et mer bevisst forhold til klær.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Anna-Stina L. Ivarsson, Katarina Briedits og Katarina Evans: Do Redo: Konsten att slakta en tröja, 2004, Alfabeta Bokforlag
  • Kathrine Gregersen: Brukt på nytt, 2008, Samlaget
  • Jenny Skavlan: Sy om , 2012, Aschehoug
  • Jenny Skavlan og Tone Skårdal Tobiassen: Sy om igjen, 2013, Aschehoug
  • Connie Riiser Berge, Siri Berrefjord og Marianne Hildeng Vigneau: Redesign, 2017, Cappelen Damm
  • Ellen Marie Tesaker: Reparasjonsboka, 2018, Press Forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg