varmeveksler

Artikkelstart

Varmeveksler er en innretning som muliggjør varmeoverføring mellom to væske- eller gasstrømmer med forskjellig temperatur.

Varmeoverføringen skjer ved å lede den ene strømmen gjennom ett eller flere parallelle rør som omstrømmes av den andre på langs eller på tvers. For å få god varmeutveksling bør strømmen være så rask at den blir turbulent. Varmeveksleren kan også bestå av bare ett rør hvor de to komponentene vekselvis ledes inn, mens varmen lagres i rørets vegger. Hvis komponentene ikke er blandbare, kan man la dem strømme forbi hverandre i direkte kontakt, f.eks. gass som bobler gjennom en væske.

Varmevekslere anvendes i industrien, for generering av damp i varmekraftverk og for oppvarming av hus. Radiatorer for kjøling av bilmotorer er også varmevekslere.

En spesiell anvendelse har varmevekslere i kjernereaktorer, hvor den primære, sterkt radioaktive kjølevæsken holdes isolert i en lukket krets, mens varmen via en varmeveksler overføres til en annen komponent hvor den kan utnyttes til produksjon av energi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg