En varmeveksler basere seg på utveksling av varme. I figuren strømmer en væske med høy temperatur (rød) i rør forbi en holder med væske som holder lavere temperatur (blå), og mister varme slik at den får mindre temperatur (fiolett). Samtidig øker temperaturen til væsken i holderen (den blå væsken).
Den indre oppbygningen av en radiator laget i aluminium. Den har mange kanaler og stor overflate for å få best mulig utveksling av varme.
.
Lisens: CC BY 2.0

Varmeveksler er en innretning som gjør det mulig å overføre varme mellom to væske- eller gasstrømmer med forskjellig temperatur.

Varmeoverføringen skjer ved å lede den ene strømmen gjennom ett eller flere parallelle rør som omstrømmes av den andre på langs eller på tvers. For å få god varmeutveksling bør strømmen være så rask at den blir turbulent. Varmeveksleren kan også bestå av bare ett rør hvor de to komponentene vekselvis ledes inn, mens varmen lagres i rørets vegger. Hvis komponentene ikke er blandbare, kan man la dem strømme forbi hverandre i direkte kontakt, for eksempel gass som bobler gjennom en væske.

Varmevekslere anvendes i industrien, for generering av damp i varmekraftverk og for oppvarming av hus. Radiatorer for kjøling av bilmotorer er også varmevekslere.

En spesiell anvendelse har varmevekslere i kjernereaktorer, hvor den primære, sterkt radioaktive kjølevæsken holdes isolert i en lukket krets, mens varmen via en varmeveksler overføres til en annen komponent hvor den kan utnyttes til produksjon av energi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg