Varmeveksler, innretning som muliggjør varmeoverføring mellom to væske- eller gasstrømmer med forskjellig temperatur, vanligvis slik at de ikke blandes. Formålet oppnås som regel ved å føre den ene strømmen gjennom ett eller flere parallelle rør som igjen omstrømmes av den andre på langs eller på tvers. For å få god varmeutveksling bør strømningen være så rask at den blir turbulent. Varmeveksleren kan også bestå av bare ett rør hvor de to fluidene vekselvis ledes inn, mens varmen lagres i rørets vegger. Hvis fluidene ikke er blandbare, kan man la dem strømme forbi hverandre i direkte kontakt, f.eks. gass som bobler gjennom en væske.

Varmevekslere anvendes i kjemisk industri, i næringsmiddelindustrien (bl.a. for pasteurisering), for generering av damp i varmekraftverk m.m. Radiatorer for oppvarming av hus og for kjøling av bilmotorer er også varmevekslere.

En spesiell anvendelse har varmevekslere i kjernereaktorer, hvor den primære, sterkt radioaktive kjølevæsken holdes isolert i en lukket krets, mens varmen via en varmeveksler overføres til et sekundært fluidum hvor den kan utnyttes til energiproduksjon, som oftest ved hjelp av dampturbiner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.