Varmeveksler er en innretning som muliggjør varmeoverføring mellom to væske- eller gasstrømmer med forskjellig temperatur.

Varmeoverføringen skjer ved å lede den ene strømmen gjennom ett eller flere parallelle rør som omstrømmes av den andre på langs eller på tvers. For å få god varmeutveksling bør strømmen være så rask at den blir turbulent. Varmeveksleren kan også bestå av bare ett rør hvor de to komponentene vekselvis ledes inn, mens varmen lagres i rørets vegger. Hvis komponentene ikke er blandbare, kan man la dem strømme forbi hverandre i direkte kontakt, f.eks. gass som bobler gjennom en væske.

Varmevekslere anvendes i industrien, for generering av damp i varmekraftverk og for oppvarming av hus. Radiatorer for kjøling av bilmotorer er også varmevekslere.

En spesiell anvendelse har varmevekslere i kjernereaktorer, hvor den primære, sterkt radioaktive kjølevæsken holdes isolert i en lukket krets, mens varmen via en varmeveksler overføres til en annen komponent hvor den kan utnyttes til produksjon av energi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.