g (kraft)

Artikkelstart

Symbolet for tyngdens akselerasjon er g. Enheten blir ofte brukt som målenhet for akselerasjon der enhetsverdien bestemmes av Jordens tyngdeakselerasjon:

  • 1 g = g0 = 9,806 65 m/s²

der g0 er standard tyngdeakselerasjon på Jorden. En akselerasjon på 5 g tilsvarer da en akselerasjon på rundt 49 m/s².

g kan også være symbol for enheten g-kraft, som er kraft per masseenhet. Enheten blir ofte brukt når et legeme utsettes for en kraft som er proporsjonal med massen av legemet, for eksempel for sentripetalakselerasjonen ved en sirkelbevegelse, akselerasjonen ved oppskyting av et romfartøy, eller tyngdeakselerasjonen på andre kloder. g-kraft er et mål på den belastningen et legeme (masse) blir utsatt for når det akselererer, uavhengig av legemets (massens) størrelse.

Denne enheten har sin bakgrunn i at akselerasjon av masse skaper en fornemmelse av tyngde, som er en form for kraft. Et legeme som utsettes for en akselerasjon på 1 g vil få samme tyngdefornemmelse som på Jorden. Økes akselerasjonen til 2 g vil det oppleves som om legemet blir dobbelt så tungt. Kraften som legemet utsettes for øker med legemets masse og akselerasjon, mens g-kraften bare øker med akselerasjonen. Enheten er nyttig for å beskrive den påkjenning en pilot utsettes for når flyet akselererer eller utfører en kraftig U-sving. To personer i samme fly vil oppleve samme akselerasjon og samme belastning angitt i g-kraft, men kraften mot underlaget som akselerasjonen frembringer, vil være avhengig av den enkeltes vekt.

I SI-systemet står symbolet g for gram, mens målenheten for akselerasjon er m/s2. Symbolet g blir likevel brukt for å skille tyngdens akselerasjon fra akselerasjon generelt, det vil si endring av hastighet. Symbolet «g» må heller ikke forveksles med «G», som er symbolet for gravitasjonskonstanten.

Eksempler på verdier av g:

Et legeme i fritt fall 0 g
Gravitasjon på månens overflate 0,1654 g
Gravitasjon på jordens overflate 1 g
Ved oppskyting av bemannede romfartøy maks. 3 g
Maksimal belastning når en jagerflyger gjør en U-sving rundt 10 g
Menneskets tålegrense for død eller alvorlig skade cirka 25 g

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg