Flip

I dag lages flip ved å shake brennevin, sukker og egg med isbiter.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Flip er en av de eldste kategoriene innen drinker og cocktailer, med røtter tilbake til England på 1600-tallet. I dag er dette som regel en blanding av sterkvin, brennevin, egg og sukker.

Opprinnelig var flip en øldrikk som ble servert på engelske vertshus. Den nevnes i 1695 i skuespillet Love for love av William Congreve. Ølet ble som regel smakt til med rom, sukker og krydder, noen ganger også med sammenvispet egg. Deretter ble det varmet opp ved å putte en rødglødende ildrake, en såkalt flipdog, fra peisen oppi ølkruset. Ofte ble innholdet tømt over fra en ølseidel til en annen gjentatte ganger (engelsk to flip = å helle over), noe som ga drikken en skummende og silkemyk tekstur.

Flip endrer karakter

Med årene kom flip i mange utgaver. Etter hvert som øl ble erstattet med sterkvin og brennevin, i kombinasjon med utstrakt bruk av krydder, begynte flip å nærme seg det man i dag kaller mulled wine, eller gløgg, som det heter i Norge. Flip var fremdeles varm, men det ble mindre vanlig å varme det opp med ildrake; denne fremgangsmåten førte til mye søl, ettersom den voldsomme varmen fikk ølet til å syde og skumme.

Engelske nybyggere tok med seg flip til Den nye verden. Ved inngangen til 1800-tallet begynte den nå å ligne på en drink eller cocktail. Det var ikke lenger en regel at den skulle varmes opp, det ble like vanlig å servere den kald, med litt revet muskat på toppen. Denne varianten var forløperen til eggnog, som er en amerikansk julefavoritt i dag.

Populær på 1800-tallet

Verdens første bok om drinker og cocktailer, The Bar Tender’s Guide fra 1862 av Jerry Thomas, inneholdt seks forskjellige typer flip. I en revidert utgave fra 1887 var antallet økt til tolv, noe som tyder på at flip var en populær kategori i USA på den tiden.

På 1900-tallet gikk flip i glemmeboken, men med økt interesse for klassiske cocktailer har flere av dagens bartendere gjenoppdaget kategorien. I dag serveres flip som regel kald, servert i et cocktailglass.

Sherry Flip

  • 6 cl søt sherry
  • 3 cl sukkerlake
  • 1 egg
  • Shakes med isbiter i et halvt minutt, siles i et glass. Riv litt muskat på toppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg