William Congreve (engelsk dramatiker)

Faktaboks

William Congreve
Uttale
kˈåŋgri:v
Født
1670
Død
1729

Artikkelstart

William Congreve var en engelsk dramatiker, den betydeligste i sin periode. Hos ham kulminerer restaurasjonstidens «comedy of manners», uten den råhet og plumphet den ofte er preget av.

Congreve vokste opp i Irland og kom til London for å studere jus. Med sin første komedie, The Old Bachelor (1693), vant han John Drydens beundring og fikk en stor publikumssuksess. The Double Dealer (1693) hadde mindre scenetekke, men i 1695 kom den mesterlige komedien Love for Love, som alltid har vært hans mest populære.

Den mindre betydelige tragedien The Mourning Bride (1697) ble også mottatt med begeistring. I 1700 kom hans mest fullendte verk, The Way of the World, som til tross for en nokså kjølig mottagelse i samtiden regnes som en av den engelske litteraturs ypperste salongkomedier. Intrigen er innviklet, men her som ellers hos Congreve er den vittige dialogen av større betydning. Personene tilhører den fasjonable verden som tidens komedier stadig avbildet, men Congreve forener vidd og ynde, satire og ømhet, som aldri før.

Etter 1700 publiserte han lite, men levde av den formuen han hadde lagt seg opp og av en rekke sinekyrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg