nordfirfisle

Lacerta vivipara, nordfirfisle. Foto fra: Løvenholm Skov

Lacerta vivipara, nordfirfisle. Foto fra: Bramslev bakker ved Mariager Fjord, Danmark

Artikkelstart

Nordfirfisle, Zootoca vivipara, er den ene av våre to øglearter. Den andre er stålormen. Nordfirfisle kalles også skogfirfisle og bergfirfisle.

Faktaboks

Også kjent som
Zootoca vivipara, Lacerta vivipara

Beskrivelse

Gjennomsnittslengden er ca. 12 cm, men den kan bli opptil 18 cm (halen utgjør over halvparten). Ryggen varierer fra grågrønn til rødbrun med mørke flekker hos hannen og hvitaktig hos hunnen. Det finnes også en nesten svart variant.

Utbredelse

Forekommer over hele landet helt til snaufjellet og opp til Ishavet (når lengst mot nord av alle øgler – over 70° n.br.).

Levevis

Lever på solvarme steder i skog, mark og fjell, mellom mose og lyng. Er meget sky og rask. Den ernærer seg av forskjellige insekter, mark, snegler med mer.

De kommer ut av vinterdvalen straks etter snøløsningen. De voksne dyrene legger seg i vinterdvale i slutten av september, de unge noe senere.

Formering

Paringen foregår i mai. De 5–8 eggene beholdes ca. tre måneder i egglederen, til ungene er fullt utviklet. Egghinnen brister under eggleggingen, slik at det ser ut som om dyret føder levende unger (derav navnet «vivipara»).

Straks etter «fødselen» overlater moren avkommet til seg selv. I de første dagene ligger ungene nesten ubevegelige, men snart blir de livlige og begynner å spise grådig.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg