Dyrelivet i Portugal har store likhetstrekk med Spanias, men er ikke så artsrikt. Insektetere, smågnagere og flaggermus utgjør 35 av Portugals mer enn 60 pattedyrarter. Kanin, sørhare, rådyr, villsvin og rødrev er meget vanlige. Villkatt, oter, grevling, steinmår, ilder og snømus har stor utbredelse, men noen av artene er gått tilbake i antall. To representanter for den afrikansk-asiatiske familien snikekatter forekommer i Portugal; europagenett, som lever i åpen skog og krattlandskap over hele landet, og faraorotte som bare forekommer i sør. Ulv, pantergaupe og pyreneisk steinbukk er meget sjeldne og finnes bare i de mest avsidesliggende fjelltraktene.

Fuglelivet er rikt, spesielt under vår- og høsttrekket når tusenvis av havsuler, terner, vadere og andre fugler trekker forbi kysten. Mange arktiske og nordeuropeiske arter overvintrer i Portugal, bl.a. gjess, ender, vadere og måker. Lengst i sør er det et innslag av afrikanske arter som kuhegre og svartvingeglente.

Øglene er representert ved en rekke familier: ormeøgler, stålormer, skinker, firfisler, gekkoer og kameleoner. Snoker er vanlige, huggorm finnes bare i nord. Havet utenfor Portugal er fiskerikt. Halvannet år gamle sardiner (ungfisk) fanges i store mengder. Østers er vanlig, blant annet ved utløpene av Tejo (Tajo) og Sado. Mange krepsdyr lever langs klippekysten.

Les mer om Portugals geografi, Klima i Portugal og Planteliv i Portugal

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.