Dyreliv i Portugal

Av /NTNU.
Lisens: CC BY 2.0

Villsvin.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Dyrelivet i Portugal har store likhetstrekk med Spanias, men er ikke så artsrikt. Insektetere, smågnagere og flaggermus utgjør 35 av Portugals mer enn 60 pattedyrarter. Kanin, sørhare, rådyr, villsvin og rødrev er meget vanlige. Villkatt, oter, grevling, steinmår, ilder og snømus har stor utbredelse, men noen av artene er gått tilbake i antall. To representanter for den afrikansk-asiatiske familien snikekatter forekommer i Portugal; europagenett, som lever i åpen skog og krattlandskap over hele landet, og faraorotte som bare forekommer i sør. Ulv, pantergaupe og pyreneisk steinbukk er meget sjeldne og finnes bare i de mest avsidesliggende fjelltraktene.

Fuglelivet er rikt, spesielt under vår- og høsttrekket når tusenvis av havsuler, terner, vadere og andre fugler trekker forbi kysten. Mange arktiske og nordeuropeiske arter overvintrer i Portugal, blant annet gjess, ender, vadere og måker. Lengst i sør er det et innslag av afrikanske arter som kuhegre og svartvingeglente.

Øglene er representert ved en rekke familier: ormeøgler, stålormer, skinker, firfisler, gekkoer og kameleoner. Snoker er vanlige, huggorm finnes bare i nord. Havet utenfor Portugal er fiskerikt. Halvannet år gamle sardiner (ungfisk) fanges i store mengder. Østers er vanlig, blant annet ved utløpene av Tejo (Tajo) og Sado. Mange krepsdyr lever langs klippekysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg