Faraomaur
Faraomaur
Av /Artsdatabanken, NINA.
Lisens: CC BY SA 3.0

Faraomaur er en art av årevinger i familien maur. Arten stammer trolig fra Afrika, men er nå spredt over hele verden, og er trolig en av verdens mest utbredte maurarter. I Norge finnes den kun innendørs og andre oppvarmede steder.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Monomorium pharaonis
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Beskrivelse

Arbeiderne er rødgule, og med kroppslengde 2–2,4 millimeter er den vår minste art av maur. Dronningene kan imidlertid bli nesten 5 millimeter lange, og hannene, som er svarte og vingete, blir omtrent 3 millimeter.

Levevis

Den bygger kolonier på varme steder rundt der mennesker finnes, som for eksempel bakerier, vaskerier og sykehus, men også i bygårder og private hjem. De går gjerne på søtsaker, matvarer, døde insekter og liknende, men er nærmest altetende. Ofte trenger de inn i kjøkkener og kantiner der de er til stor sjenanse, men liten direkte skade. På sykehus har det hendt at de krabber under bandasjer for å ta næring fra åpne sår, og på den måten kan de infisere sårene.

En koloni kan bestå av flere millioner individer, og mange dronninger er spredt på ulike reir eller småkolonier. De kan anlegge reir i alle slags sprekker og kroker, inkludert i tekstiler og for eksempel gardinstenger, og kan dermed spre seg lett.

Utbredelse

Faraomauren spredte seg i Skandinavia på 1900-tallet og må forventes å bli vanligere med tiden. Flere funn er gjort i Norge.

Reirene ligger ofte dypt og bortgjemt og er vanskelig å utrydde. Best effekt fås ved å legge ut forgiftet åte som består av malt storfelever tilsatt et bormiddel som borsyre eller boraks. Bruk av sprøytemidler kan forverre situasjonen ved at kolonier flykter til nye områder og på den måten sprer seg.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

faraomaur
Monomorium pharaonis
Artsdatabanken-ID
119164
GBIF-ID
1314773

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg