faraomaur

Faraomaur, årevingeart i familien maur. Arten stammer trolig fra Afrika, men er nå spredt over hele verden, og er trolig en av verdens mest utbredte maurarter. I Norge finnes den jevnlig innendørs og andre oppvarmede steder.

Faktaboks

også kjent som:
Monomorium pharaonis

Beskrivelse

Arbeiderne er rødgule, og med kroppslengde 2,0–2,4 mm er den vår minste maurart. Dronningene kan imidlertid bli nesten 5 mm lange, og hannene, som er svarte og vingete, blir ca. 3 mm.

Levevis

Den bygger kolonier på varme steder rundt menneskets virke, som for eksempel bakerier, vaskerier og sykehus, men også i bygårder og private hjem. De går gjerne på søtsaker, matvarer, døde insekter og liknende, men er nærmest altetende. Ofte trenger de inn på kjøkkener og kantiner der de er til stor sjenanse, men liten direkte skade. På sykehus har det hendt at de krabber under bandasjer for å ta næring fra åpne sår, og på den måten infisere sårene.

En koloni kan bestå av flere millioner individer, og mange dronninger er spredt på ulike småkolonier.

Utbredelse

Faraomauren har spredt seg i Skandinavia på 1900-tallet og må forventes å bli vanligere med tiden. Flere funn er gjort i Norge.

Reirene ligger ofte dypt og bortgjemt og er vanskelig å utrydde. Best effekt fås ved å legge ut forgiftet åte som består av malt storfelever tilsatt et bormiddel som borsyre eller boraks. Bruk av sprøytemidler kan forverre situasjonen ved at kolonier flykter til nye områder og på den måten sprer seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg