Hermetisk fruktblanding
E 127 brukes bare til å farge kirsebær i hermetiske fruktblandinger.
Hermetisk fruktblanding
Lisens: CC BY SA 3.0

Erytrosin er et ikke-naturlig, syntetisk fargestoff (E 127) som bare er tillatt brukt til farging av kirsebær i hermetisk fruktcocktail og cocktailbær. Erytrosin er et av tjærefargestoffene.

Faktaboks

Også kjent som

erythrosine

erythrosine B

erythrosine BS

C.I. Acid Red 51

C.I. Food Red 14

FD & C Red no. 3

E 127

C.I. 45430

Dinatrium 3',6'-dihydroksy-2',4',5',7'-tetrajodspiro[isobenzofuran-1(3H),9'-[9H]xanten]-3-on [CAS-nr. 16423-68-0]

Uttale
erytrosˈin
Etymologi
av gresk ‘rød’
Kjemisk formel
C20H6I4Na2O5 · H2O
Tilstand
fast stoff

På tross av navnelikheten, har erytrosin ingen likhet med den naturlige sukkerarten erytrose.

Kjemiske egenskaper

Fargestoffet er et brunt pulver, men blir kirsebærrødt når det løses i vann. Det er også løselig i alkohol. Stoffet fungerer som en pH-indikator og er rødt i basisk løsning og gulbrunt i sur løsning.

Erytrosin brukes som fargestoff i biologisk forskning, i tillegg til at det er tillatt tilsetningsstoff i mat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg