brunt

Brunt, en gruppe av fargenyanser innenfor klassen av jordfarger. Fargetonene strekker seg fra varmgult til rødt, og de hører derfor til de varme fargene. Hvis den brune fargekarakteren blir svekket ved tilføring av hvitt, slår den over til pastell og betegnes da som beige.

Til de brune pigmenter hører forskjellige jernholdige jordarter, som brent umbra, sienajord (terra di Siena), caput mortuum o.a. Sepia er en vannfarge som utvinnes av blekksprutblekk. Mumiebrunt, som ble fremstilt av egyptiske mumier, er rimeligvis gått ut av bruk.

Anvendelse

Naturlig forekommende brune pigmenter har vært anvendt i maleriet gjennom alle tider, og den brune fargekarakterens maleriske muligheter ble særlig studert og utnyttet i clair-obscurmaleriet. I Tizians maleri ser man således at betoningen av lokalfargene avløses av et billeduttrykk som svever fritt i et spill av lys og mørke. Også Rembrandts billeduttrykk er kjennetegnet ved at fargen ikke er lokalisert. De nedtonede brune fargene benyttes da på en slik måte at de likesom blir gjennomsiktige for lyset i bildet. Karakteren av ugjennomsiktig overflate, som ellers er jordfargenes kjennetegn, er dermed opphevet.

Assosiasjoner, symbolikk

I fargepsykologi og fargesymbolikk har brunt ingen fremtredende plass, da disse vitenskapene fortrinnsvis beskjeftiger seg med rene fargetoner. På det politiske plan har brunt blitt en nedsettende betegnelse for reaksjonære, fascistiske retninger. Utgangspunktet for dette ligger rimeligvis i Hitlers «brunskjorter» som i Horst Wessel Lied blir opphøyet til «de brune bataljoner»(«die braunen Bataillonen»).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg