Eponym er et ord som har sitt navn etter en person, gjerne en som står bak en oppfinnelse eller en enhet.

Faktaboks

Uttale
eponˈym
Etymologi
av gresk eponumos, 'oppkalling, tilnavn' fra epi, 'på, ved siden av' og onoma, 'navn'

Fra temperaturskalaer har vi for eksempel eponymene kelvin, etter Lord Kelvin, celsius etter Anders Celsius, og fahrenheit etter Gabriel Daniel Fahrenheit, men mange andre vitenskapspersoner har også satt sine preg på ulike felter. For eksempel er elektriske begrep som ampere, volt og ohm også eponymer.

Andre eponymer kan beskrive en person, som for eksempel en casanova, som brukes om en kvinneforfører, eller et objekt, som for eksempel det engelske ordet sandwich, som vanligvis er et dobbelt smørbrød med pålegg i mellom.

Det finnes også eponymer hentet fra litterære personer, slik som Don Juan. Et litterært verk med tittel etter hovedpersonen blir gjerne kalt eponymisk, som for eksempel Don Quijote, men denne romanfiguren har også resultert i eponymiske avledninger, om enn noe obskure, som donquijoteri og donquijotisme.

Medisin

Innen medisin brukes eponymer ofte som navn på en sykdom, et symptom, en struktur, en operasjon eller noe annet som er oppkalt etter en person. Noen eksempler er Babinskis refleks og Føllings sykdom.

Man prøver nå å komme bort fra eponymer og over til mer beskrivende betegnelser som gir bedre forståelse av hva det dreier seg om. Ser man nærmere på medisinens historie, viser det seg ofte at det opptrer en helt annen person enn den som burde ha fått sitt navn tilknyttet det aktuelle fenomenet. Det forekommer også ofte at ulike eponymer brukes i forskjellige land.

Som eksempel på dilemmaene ved å bruke eponymer kan nevnes Wegeners granulomatose og Reiters syndrom. Disse er oppkalt etter tyske leger som var nazister, og det har derfor blitt argumentert for at syndromene bør endre navn. I det ene tilfellet har man gått mer og mer over til å kalle det granulomatose med polyangiitt, i stedet for Wegeners granulomatose.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg