oksalsyre

Strukturformel for oksalsyre
oksalsyre
Lisens: CC BY SA 3.0
Molekylmodell av oksalsyre. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
oksalsyre
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Oksalsyre eller etandisyre, er en organisk syre med formelen HOOC-COOH; den enkleste toprotiske karboksylsyren. Det er en hvit krystallinsk forbindelse som i vannfri form smelter ved 189 °C. Den forekommer også som et dihydrat med smeltepunkt 101 °C. I form av salter finnes den i mange planter (gjøkesyre, rabarbra, spinat) og i små mengder i urinen hos mennesker og dyr. Oksalsyre har tidligere vært fremstilt ved oppvarming av sagflis under basiske betingelser, men syntetiseres nå vesentlig ved oppvarming av natriumformiat med natriumhydroksid.

Faktaboks

Uttale
oksˈalsyre
Etymologi
av bot. Oxalis acetosella, ‘gjøkesyre’

Oksalsyre brukes mye i teknikk, særlig i renseprosesser, men brukes også i organisk syntese og som blekemiddel for tekstiler. Syren har også forskjellige laboratorietekniske anvendelser.

Oksalsyre i ren form er helseskadelig og virker etsende på øyne, hud og slimhinner og kan forårsake nyreskader. I matlaging og ved produksjon av rabarbravin kan oksalsyre fjernes ved tilsetning av kritt (se kalsiumkarbonat, CaCO3). Oksalsyren felles da som kalsiumoksalat. Hos noen mennesker kan inntak av oksalsyre gjennom ernæringen føre til dannelse av nyrestein.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg