Oksalsyre, etandisyre, organisk syre med formelen HOOC-COOH; den enkleste toprotiske karboksylsyren. En hvit krystallinsk forbindelse som i vannfri form smelter ved 189 °C. Forekommer også som et dihydrat med smeltepunkt 101 °C. I form av salter finnes den i mange planter (gjøkesyre, rabarbra, spinat) og i små mengder i urinen hos mennesker og dyr. Oksalsyre har tidligere vært fremstilt ved oppvarming av sagflis under basiske betingelser, men syntetiseres nå vesentlig ved oppvarming av natriumformiat med natriumhydroksid.

Oksalsyre brukes mye i teknikk, særlig i renseprosesser, men brukes også i organisk syntese og som blekemiddel for tekstiler. Syren har også forskjellige laboratorietekniske anvendelser.

Oksalsyre i ren form er helseskadelig og virker etsende på øyne, hud og slimhinner og kan forårsake nyreskader. I matlaging og ved produksjon av rabarbravin kan oksalsyre fjernes ved tilsetning av kritt (se kalsiumkarbonat, CaCO3). Oksalsyren felles da som kalsiumoksalat. Hos noen mennesker kan inntak av oksalsyre gjennom ernæringen føre til dannelse av nyrestein.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.