Enedommersak er en straffesak som i tingretten avgjøres av én juridisk fagdommer (embetsdommer eller dommerfullmektig) alene, det vil si uten deltakelse av meddommere.

Enedommersak brukes for eksempel ved avsigelse av tilståelsesdommer og i forbindelse med etterforskning (blant annet varetektsfengsling, pågripelse og ransaking).

Rettsmøte

Blir det holdt rettsmøte, noe som skjer når det skal foretas avhør eller treffes en avgjørelse i form av en kjennelse, må et rettsvitne også være til stede, med mindre forsvareren eller en representant for påtalemyndigheten er til stede.

Rettsmøter på etterforskningsstadiet er i utgangspunktet offentlige ifølge domstolloven av 13. aug. 1915 § 124, men retten kan på visse vilkår beslutte at de skal holdes for lukkede dører, blant annet når den anser at offentlighet vil kunne vanskeliggjøre sakens opplysning (§ 126). Uten rettens tillatelse er det forbudt å gjengi offentlig noe av forhandlingene selv om rettsmøtet holdes for åpne dører.

Tilståelsesdom

I saker hvor siktede i retten avgir en uforbeholden tilståelse og samtykker til en forenklet behandling, en såkalt tilståelsesdom, vil tingretten bestå av kun én juridisk dommer. Dette ble tidligere kalt forhørsrettspådømmelse, men begrepet forhørsrett er opphørt i strafferettspleien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg