Tilståelse er i straffeprosessen det at siktede (tiltalte) erkjenner seg straffskyldig i det forholdet som siktelsen (tiltalen) gjelder.

Dersom det foreligger uforbeholden tilståelse, kan saken på visse vilkår avgjøres ved en forenklet behandling (uten deltagelse av meddommere) i tingretten (såkalt tilståelsesdom) Uansett skal en tilståelse bli tatt i betraktning som en formildende omstendighet ved utmålingen av straff. Hvilken betydning tilståelsen vil få for straffen i det enkelte tilfellet, vil variere etter omstendighetene i saken. Blant annet vil det være av betydning på hvilket stadium i saken tilståelsen kommer og hvilke bevis som da foreligger og som siktede er kjent med. I praksis vil en uforbeholden tilståelse kunne føre til en reduksjon i straffen opp mot 1/3, i unntakstilfeller også mer. Retten vil ved en uforbeholden tilståelse også kunne nedsette straffen under det for handlingen bestemte lavmål og til en mildere straffart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg