Rettsmøte betyr at sakens parter møter i retten for å behandle saken, altså der partene og retten drøfter saksbehandlingen, og partene fremfører sine krav, påstander og faktiske og rettslige forhold som støtter disse, samt legger frem bevis, jf. domstolloven § 122.

Partene kommuniserer med retten enten i rettsmøter eller i prosesskriv. Når retten berammer rettsmøtet skal den kalle inn partene, og eventuelle vitner og sakkyndige, til rettsmøtet. Rettsmøter er offentlige, jf. domstolloven § 124. Retten skal føre rettsbok. Rettsmøtet kan være en hovedforhandling, et saksforberedende rettsmøte, eller et annet rettsmøte.

Sivile saker

I sivile saker skal retten normalt ha et planmøte for å sørge for en effektiv saksforberedelse, jf. tvisteloven § 9-4. I tillegg kan retten ha andre saksforberedende møter, for eksempel for å ta stilling til om prosessforutsetningene, altså de formelle forutsetningene for å avsi dom i saken, er oppfylt eller om en part skal få tilgang til et visst bevis. I småkravprosessen er det normalt bare ett rettsmøte, kalt muntlig sluttbehandling, jf. tvisteloven § 10-3.

Straffesaker

I straffesaker er det normalt sett ikke behov for saksforberedende rettsmøter, straffeprosessloven § 274. Dersom retten avsier sin avgjørelse muntlig, gjøres dette i et rettsmøte.

Fjernmøter

Rettsmøter kan også avholdes som fjernmøter. Planmøtet i sivile saker blir som regel avhold som fjernmøte. Retten kan bestemme at andre saksforberedende rettsmøter og sluttbehandlingen i småkravsaker skal være fjernmøter. Under visse forutsetninger kan også hovedforhandlingen gjennomføres som et fjernmøte.

Fravær

Dersom en part eller et vitne som er innkalt til rettsmøtet ikke møter, eller forlater rettssalen før retten gir tillatelse til det, blir det ansett som fravær.

Rettsmekling

Rettsmekling foregår ikke i et rettsmøte, jf. tvisteloven § 8-5 første ledd. Det innebærer blant annet at allmennheten ikke har rett til å være tilstede under rettsmeklingen og at det ikke skal føres rettsbok, bare en protokoll som angir domstolen, sakens nummer, mekleren hvem som har møtt, tid og sted for rettsmeklingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg