M/S Estonia
Modell av M/S Estonia fra det maritime museet i Tallinn.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Estonia var en estisk-svensk bilferge som forliste i Østersjøen i 1994 med tap av 852 menneskeliv. Forliset er den største skipskatastrofen i Europa etter andre verdenskrig.

Faktaboks

Uttale
estˈonia

Bakgrunn

Fergen var bygd i Vest-Tyskland i 1979 og gikk først i rutetrafikk mellom Sverige og Finland. I 1992 ble den overtatt av rederiet EstLine, som var et samarbeid mellom det svenske rederiet Nordström & Thulin og det statseide Estonian Shipping Company. Den ble omdøpt til MS Estonia, og satt inn i ruten mellom Tallinn og Stockholm.

Forlis

Natt til 28. september 1994, på vei mot Stockholm, kantret fergen utenfor munningen av Finskebukta og sank etter kort tid. 852 mennesker omkom, inkludert seks nordmenn. 137 overlevde.

Årsaken ble fastslått å være at baugporten slet seg løs i den tunge sjøen, slik at det strømmet vann inn på bildekket. Siden bildekket var helt åpent og uten skott, gjorde bare relativt små mengder vann at hele skipet kom i ubalanse og kantret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg