Vesle Bakketjern i Ullensaker er en dystrof innsjø.
Dystrof innsjø
Vannprøve fra den dystrofe innsjøen Vesle Bakketjern i en vannhenter. Bildet viser humusvann med ca 100 fargeenheter.
Dystrof

Artikkelstart

Dystrof innsjø er en innsjøtype som er kjennetegnet av lav primærproduksjon i kombinasjon med vann som er farget brunt av humus. Dette er en av av hovedtypene i limnologisk klassifikasjon av innsjøer.

Faktaboks

Uttale
dystrˈof innsjø
Etymologi
av dys- og gresk ‘næring’

Egenskaper

Vannets farge skyldes brunfarget, naturlig organisk materiale som tradisjonelt blir betegnet som humus. Dette er alloktont materiale som tilføres fra nedbørsfeltets myrer og skogbunn. Dystrofe innsjøer er ofte omgitt av myr og kan ha en brem av flytetorv som strekker seg ut over vannet. På grunn av det organiske innholdet får dystrofe innsjøer ofte oksygensvinn i bunnvannet i løpet av stagnasjonsperiodene (se vinterstagnasjon og sommerstagnasjon).

Upåvirkede dystrofe innsjøer har som oftest lave konsentrasjoner av næringssalter og liten produksjon av planteplankton, de kan defor regnes som oligotrofe. Ved ekstern tilførsel av næringssalter fra avløpsvann kan det skje en tilsvarende eutrofiering.

Utbredelse

Dystrofe innsjøer har stor utbredelse i de skandinaviske barskogsområdene. I de senere år, etter 1990-tallet, har innsjøer i disse område fått økende farge. Det skyldes til dels økende nedbørsintensitet og at nedbørens kjemiske sammensetning er endret etter en periode med sur nedbør.

Typer

Humuspåvirkede innsjøer klassifiseres etter hvor mørk farge vannet har, regnet i såkalte fargeenheter.

  • Oligohumøse innsjøer: mindre enn 15 fargeenheter
  • Mesohumøse innsjøer: 15-45 fargeenheter
  • Polyhumøse innsjøer: mer enn 45 fargeenheter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg