vinterstagnasjon

Vinterstagnasjon, den perioden i vinterhalvåret hvor det er en temperaturlagdeling i en innsjø som hindrer vannmassene i å sirkulere fritt (såkalt vinterstratifikasjon). Perioden faller sammen med perioden med is på overflaten.

Sammenlignet med sommerstagnasjon, er vinterstagnasjonen preget av liten planteplanktonproduksjon i vannet. Årsaken til dette er dårlige lysforhold (særlig i islagte innsjøer med snødekke) og lave vanntemperaturer.

I næringsrike innsjøer

I produktive (eutrofe) innsjøer vil sedimentene ofte ha et rikt innhold av organisk materiale som er bunnfelt i løpet av sommeren. Nedbryting av dette materialet medfører forbruk av oksygen i dypvannet, og ofte blir bunnvannet i eutrofe innsjøer oksygenfritt under vinterstagnasjonen. I grunne, produktive innsjøer kan hele vannmassen bli oksygenfri, og resultatet er massedød av for eksempel fisk. Dypvannet vil dessuten bli rikt på næringssalter som frigis under nedbrytingen.

I næringsfattige innsjøer

I uproduktive (oligotrofe) innsjøer er det lite organisk materiale i sedimentene, og følgelig er oksygenforbruket lite. Slike innsjøer har rikelig med oksygen og lavt innhold av næringssalter i dypvannet under vinterstagnasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg