Epilobium anagallidifolium

Dvergmjølke. Stora Sjöfallet nationalpark, Sverige

Epilobium anagallidifolium

Dvergmjølke. Valdresflye, Oppland, Norge

Dvergmjølke er en plante i mjølkefamilien som er en flerårig urt. Dette er en hjemlig mjølkeart som finnes i fjell- og i åstrakter i Sør-Norge og lenger nord også i lavlandet. Plantene kan bli opptil 15 centimeter høye. Blomstene er rosa med opptil fem millimeter lange kronblad og klubbeforma arr.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Epilobium anagallidifolium
Beskrevet av
Jean-Baptiste Lamarck
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Plantene blir mellom 3 og 15 centimeter høye, og de har motsatte blad uten bladstilker. Bladene er små og bukttanna i kanten. Dvergmjølke har kort, bøyd stengel. Plantene har korte overjordiske utløpere med blad.

Blomstene har fire frie begerblad og fire frie, rosa kronblad som er tre til fem millimeter lange og med et skar i toppen. Blomstene har åtte pollenbærere og et klubbeforma arr. Fruktknuten er undersittende. Frukten er en lang smal kapsel som sprekker opp og frigjør de mange små frøene som har frøull som gir effektiv vindspredning.

Utbredelse

Dvergmjølke finnes i snøleier, bekkekanter og våt jord. Arten er vanlig i åstrakter og i fjellet i Sør-Norge. Fra Trøndelag og nordover finnes arten også langs kysten. Verdensutbredelsen er i kjølige, tempererte områder av den nordlige halvkula.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Epilobium anagallidifolium
Tidligere vitenskapelig navn
Epilobium alpinum L. nom. rejic.
Artsdatabanken-ID
102834
GBIF-ID
3189068

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg