dragehode (plante)

Dragehode, fotografert av Bonsak Hammeraas. CC-BY-SA-3.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Dragehode er ei flerårig plante i leppeblomstfamilien som har aromatisk lukt.

Faktaboks

Også kjent som
Dracocephalum ruyschiana

Beskrivelse

Dragehode (Dracocephalum ruyschiana) er en karismatisk, insektspollinert blomst som blir 15–50 centimeter høy. Den har store (2-3 cm), blålilla, to-leppede blomster som står kransstilt i en kort, tett, aksliknende blomsterstand. Bladene er linjeforma med nedbøyd kant og står korsvis motsatte oppover en firkantet blomsterstengelen. Blomsterbegeret er fiolett ytterst og har tretanna overleppe. Blomstringstida er medio (sørlige voksesteder) til untimo (nordligste voksesteder) juni og varer gjerne i minst tre uker. Plantens frø spres ved såkalt ballistspredning, som fungerer ved at den stive stengelen fjærer ved berøring eller vind og smånøttene slynges ut av begeret. Dragehode er sterkt aromatisk. Arten er oppkalt etter den nederlandske botanikeren Frederick Ruysch (1638–1731).

Utbredelse

Artens finnes i kontinetale områder i Eurasia og har sin hovedutbredelse i Sentral-Asia, Hviterussland og Vest-Sibir der den vokser som en steppeplante. Vestover i Europa vokser den som en fjellplante og er svært sjelden. Om lag 25 prosent av Europas dragehodebestand finnes i Norge, hvor den er en sørøstlig art og vokser på tørre bakker, hovedsakling på kalkgrunn. Den finnes spredt fra Jeløya og nordover til Dovre kommune.

Dragehode er fredet i Norge (siden 2005) og har siden 2011 vært en såkalt prioritert art. Det vil si at arten er utpekt for iverksetting av tiltak for å hindre dens utryddelse. Det finnes en egen handlingsplan for bevaring av arten og et rapportforslag til overvåkingsopplegg. Arten har nylig vært gjenstand for genetiske studier.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (2)

skrev Bonsak Hammeraas

Dere kan benytte mitt bilde av dragehode som jeg tok på Nøstvedt i Ås kommune 23.06.2013. Foto: Bonsak Hammeraas, ÅsJeg har også bildet i bedre oppløsning,NEF råfil. Bildet er tatt med Nikon D800 E.Dere kan gi bildet: Fri lisens.Med hilsenBonsak HammeraasTlf. 916 82 744epost: bonsak.hammeraas@gmail.com

skrev Ida Jackson

Hei Bonsak! Så flott! Nå er lisensinformasjonen oppdatert!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg