Dragehode, fotografert av Bonsak Hammeraas. CC-BY-SA-3.
.
Lisens: fri

Dragehode er ei flerårig plante i leppeblomstfamilien som har aromatisk lukt.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Dracocephalum ruyschiana
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar

Beskrivelse

Dragehode (Dracocephalum ruyschiana) er en karismatisk, insektspollinert blomst som blir 15–50 centimeter høy. Den har store (2-3 cm), blålilla, to-leppede blomster som står kransstilt i en kort, tett, aksliknende blomsterstand. Bladene er linjeforma med nedbøyd kant og står korsvis motsatte oppover en firkantet blomsterstengelen. Blomsterbegeret er fiolett ytterst og har tretanna overleppe. Blomstringstida er medio (sørlige voksesteder) til untimo (nordligste voksesteder) juni og varer gjerne i minst tre uker. Plantens frø spres ved såkalt ballistspredning, som fungerer ved at den stive stengelen fjærer ved berøring eller vind og smånøttene slynges ut av begeret. Dragehode er sterkt aromatisk. Arten er oppkalt etter den nederlandske botanikeren Frederick Ruysch (1638–1731).

Utbredelse

Artens finnes i kontinetale områder i Eurasia og har sin hovedutbredelse i Sentral-Asia, Belarus og Vest-Sibir der den vokser som en steppeplante. Vestover i Europa vokser den som en fjellplante og er svært sjelden. Om lag 25 prosent av Europas dragehodebestand finnes i Norge, hvor den er en sørøstlig art og vokser på tørre bakker, hovedsakling på kalkgrunn. Den finnes spredt fra Jeløya og nordover til Dovre kommune.

Dragehode er fredet i Norge (siden 2005) og har siden 2011 vært en såkalt prioritert art. Det vil si at arten er utpekt for iverksetting av tiltak for å hindre dens utryddelse. Det finnes en egen handlingsplan for bevaring av arten og et rapportforslag til overvåkingsopplegg. Arten har nylig vært gjenstand for genetiske studier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Dracocephalum ruyschiana
Artsdatabanken-ID
102285
GBIF-ID
3901967

Kommentarer (2)

skrev Bonsak Hammeraas

Dere kan benytte mitt bilde av dragehode som jeg tok på Nøstvedt i Ås kommune 23.06.2013. Foto: Bonsak Hammeraas, ÅsJeg har også bildet i bedre oppløsning,NEF råfil. Bildet er tatt med Nikon D800 E.Dere kan gi bildet: Fri lisens.Med hilsenBonsak HammeraasTlf. 916 82 744epost: bonsak.hammeraas@gmail.com

skrev Ida Jackson

Hei Bonsak! Så flott! Nå er lisensinformasjonen oppdatert!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg