Dokumentavgiftsloven er en norsk lov som fastsetter avgift ved tinglysing av hjemmelsdokument til fast eiendom. Loven åpner også for å kreve dokumentavgift ved overføring av aksjeeierskap.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om dokumentavgift
Kortnavn
dokumentavgiftsloven
Forkortelse
dal
Trådt i kraft
01.01.1976
Lovdata-ID
NL/lov/1975-12-12-59

Loven avløste tolv ulike lover, hvor den eldste loven var fra 1839. Bakgrunnen for dokumentavgiftsloven var at det i 1973 ble oppnevnt et utvalg som skulle gjennomgå og revidere bestemmelsene om stempelavgift på dokumenter, Dokumentavgiftsutvalget. Utvalget foreslo blant annet å samle bestemmelsene i en felles lov og å forenkle regelverket.

Lovens innhold

Siden loven ble vedtatt i 1975 er det kun avgift ved tinglysing av eiendomsoverføring som er innkrevd. Dokumentavgiften fastsettes av Finansdepartementet og skal etter gjeldende regelverk tilsvare 2,5 prosent av eiendommens salgsverdi når den tinglyses. Avgift kreves ikke dersom eiendom overføres mellom ektefeller og ei heller på felles bolig ved skilsmisse, separasjon eller samlivsbrudd. Det er avgiftsfritak også på arv i samsvar med arveloven.

Det er Kartverket som innkrever dokumentavgift, og som er førsteinstans i saksbehandling av saker som angår avgiftsplikt og avgiftsgrunnlag. Kartverkets vedtak om avgiftplikt og avgiftsgrunnlag påklages videre til Skattedirektoratet.

Historikk

Loven avløste tolv ulike lover om stempelavgift for dokumenter, hvorav den eldste stammet fra 1839. Datidens regelverk åpnet for avgift på mange flere dokumenter. Innenfor en lik gruppe dokumenttyper, som dokumenter om firmaregistrering, kunne avgiften virke noe tilfeldig med tanke på hvilke selskapsformer som var avgiftspliktige ved registrering, og hvilke som var unntatt. Mandatet til dokumentavgiftsutvalget av 1973 var å gjennomgå og revidere regelverket med sikte på forenkling, rasjonalisering og eventuell omlegging slik at avgiftsordningen skulle bli bedre tilpasset samfunnsforholdene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg