Jernvatnet
Fra leiren ved Øvre Jernvatnet, med piggtrådsperringer omkring.
Av /NTBs krigsarkiv/Riksarkivet.
Lisens: CC BY NC 3.0
Beisfjord fangeleir brenner, foto fra 18. juli 1942
Natt til 18. juli 1942, under en påstått tyfusepidemi, ble 287 syke fanger fra Jugoslavia beordret ut og henrettet. Fangene ble enten skutt eller brent i hjel ved at det ble satt fyr på brakkene (bildet).
Av /Narviksenteret m/Røde Kors Krigsmuseum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Beisfjord fangeleir var en fangeleir for jugoslaviske fanger og sovjetiske krigsfanger i Norge under andre verdenskrig. Leiren lå i Beisfjord 12 kilometer sørøst for Narvik i Nordland.

Faktaboks

Også kjent som
Serberleiren

Leiren ble opprettet av SS i juni 1942 for 900 jugoslaviske fanger. Beisfjord var den fangeleiren i Norge der flest jugoslaviske fanger døde, 748 av 900 fanger døde på fire måneder.

Under en påstått tyfusepidemi ble natt til 18. juli 1942 287 syke fanger fra Jugoslavia beordret ut og henrettet. De nærmere 600 friske fangene ble satt til veiarbeid på Bjørnefjell og fraktet til Øvre Jernvann før massakren.

Øvre Jernvann leir

Den jugoslaviske leiren ved Øvre Jernvann på Nygårdsfjellet eksisterte kun i fem uker i perioden 20. juli–25. august 1942. 242 fanger døde etter tilfeldige drap, samt sult og sykdom.

Sovjetiske krigsfanger

Sovjetisk minnesmerke i Beisfjord
Sovjetisk minnesmerke i Beisfjord

I oktober 1942 ble de jugoslaviske fangene flyttet til leirer i Nordland, og Wehrmacht overtok fangeleiren i Beisfjord. Samme måned kom sovjetiske krigsfanger og frem til freden i mai 1945 forble det en fangeleir kun for sovjetiske krigsfanger. Antallet sovjetiske krigsfanger steg fra 600 i 1943 til over 1500 i slutten av 1944.

Minnesmerker

Minnesmerke over jugoslaviske krigsfanger som omkom i leiren i Beisfjord
Minnesmerke over jugoslaviske krigsfanger som omkom i leiren i Beisfjord

Det ble reist to minnesteiner i Beisfjord etter krigen. En over de jugoslaviske fangene og en over de sovjetiske krigsfangene som døde i fangeleiren. I juni 2011 ble det avduket et minnesmerke etter de døde jugoslaviske fangene ved Øvre Jernvann. Tuftene etter fangeleiren ved Øvre Jernvann ble fredet av Riksantikvaren i 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Mladjenovic, Ljubo. Beisfjordtragedien. Oslo 1988
  • Stokke, Michael (2011). Norske leirer: Beisfjord ved Narvik, 1942-1945, HL-senteret. Les artikkelen hos HL-senteret

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg