Hjemmel har to forskjellige betydninger i juridisk sammenheng: det kan bety rettsgrunnlag (for eksempel hjemmel i lov) eller det kan bety at noen på lovlig måte eier eller kan bruke noe (for eksempel grunnbokshjemmel).

Rettsgrunnlag

Hjemmel brukes om kravet til rettsgrunnlag for en handling eller beslutning. For at offentlige myndigheter skal kunne pålegge private parter plikter, må det foreligge hjemmel i lov, forskrift, rettspraksis eller annen rettskilde. På privatrettens område kan eiendomsrett og avtaler også være hjemmelsgrunnlag for handlinger.

Lovlig atkomst

Hjemmel kan bety at man er eier eller på annen måte lovlig kan bruke en ting, for eksempel noe man har kjøpt, lånt eller leid. Den berettigede betegnes da som hjemmelshaver. Dette må ikke forveksles med hjemmelsmann, den man utleder sin rett fra. Den som ved tinglysing er oppført som eier av en fast eiendom, har grunnbokshjemmel til eiendommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg