dekommisjonering av oljeplattformer

Dekommisjonering brukes om nedbygging, riving og avvikling av større industrianlegg, for eksempel atomreaktorer/kjernekraftverk og oljeinstallasjoner. Dette er anlegg med begrenset levetid, og det stilles strenge miljø- og sikkerhetskrav til nedleggingsprosessen. I Norge er dekommisjonering av oljeplattformer særlig aktuelt, men det er også to eldre forskningsreaktorer i drift. Se egen artikkel om nedlegging av kjernekraftverk.

Faktaboks

Også kjent som

avvikling av oljeinstallasjoner, opphugging av oljeplattformer

Myndighetenes bestemmelser

Nedbygging av oljeplattformer og håndtering av miljøgiftig avfall på en trygg måte er tidkrevende og dyrt. I "Forskrift til lov om petroleumsvirksomhet" stilles det slike krav:

Ӥ 21. Beskrivelse av utbyggingen i plan for utbygging og drift av en petroleumsforekomst

h) opplysninger om hvordan innretningene vil kunne disponeres ved avslutning av petroleumsvirksomheten.

§ 29.Innhold i plan for anlegg og drift av innretninger

h) opplysninger om hvordan innretningene vil kunne disponeres ved avslutning av petroleumsvirksomheten”

I Olje- og energidepartementets veileder for rettighetshaver omhandles dette med likelydende tekst under "Plan for utbygging og drift" og "Plan for anlegg og drift":

”Disponering av innretninger

Rettighetshaver skal beskrive hvordan innretningene kan disponeres etter avsluttet petroleumsvirksomhet og stipulere kostnader for disponering. En gjennomgang av ulike disponeringsløsninger på dette stadiet kan ha betydning for valg av materialer og tekniske løsninger. Mulighetene for videre bruk etter avsluttet produksjon fra forekomsten(e) bør også inngå i beskrivelsen.”

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg