Lysfluks, også kalt lysstrøm, er den lysmengde som per tidsenhet stråler ut fra en lyskilde og lyser opp et objekt, og hvor øyets spektrale følsomhet er tatt hensyn til.

Faktaboks

Også kjent som

lysstrøm

Lysfluksen fra en punktformet lyskilde (for eksempel en lyspære) er lik kildens lysstyrke (I) i retning mot objektet, multiplisert med romvinkelen (ω) som objektet sees under fra lyskilden. Enheten for lysfluks er lumen (lm). Symbolet er Φ.

Φ = I · ω (lm)

Øyets spektrale følsomhet

Øyets følsomhetskurver for nattsyn hhv. dagsyn
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Øyets sanseapparat klarer bare å fange opp elektromagnetisk stråling innenfor et visst spekter, nemlig bølgelengder (λ) mellom 380 og 780 nanometer (nm). Dette kaller vi øyets spektrale følsomhet for dagsynet (fargesynet) og den maksimale følsomheten ligger ved λ=555 nm, som omtrent tilsvarer oransje lys. Begrepet lysfluks er med andre ord den totale elektromagnetiske strålingen (den lystekniske) fra lyskilden korrigert for øyets følsomhetskurve. Enheten er altså lumen, som er det kriteriet man går ut fra når man velger størrelsen (styrken) på en lyskilde.

Omregning mellom lysteknisk og fysikalsk system

For strålingseffekten fra at lyskilde eksisterer det altså to forskjellige systemer; et lysteknisk (enhet lumen) og et fysikalsk (enhet watt). At det er to systemer har historisk bakgrunn, ved at de ble utviklet uavhengig av hverandre og at sammenhengen mellom dem ble funnet på et senere tidspunkt.

Ved λ=555 nm har vi at den fysikalske verdien av strålingen Φλ (watt) er lik 683 ganger den lystekniske verdien Φeλ (lumen). Ved omregning med andre verdier av λ (λ≠555 nm) er det nødvendig å innføre en omregningsfaktor, Vλ, for å korrigere for øyets spektrale følsomhet.

CIE har utgitt standardiserte spektrale følsomhetskurver for dagsyn og nattsyn, hvorved en kan foreta slik omregning for alle verdier av λ mellom 380 og 780 nm:

\[\begin{equation} \Phi=683\cdot\overset{\lambda=780nm}{\underset{\lambda=380nm}{\int\Phi_{e\lambda}}}\cdot V(\lambda)\cdot d\lambda\end{equation}\]

Lysfluksen ved stråling av vilkårlig bølgelengde (λ) får en da ved å multiplisere med en faktor, V(λ), som finnes i en tabell basert på CIEs standardiserte følsomhetskurver:

Φλ = 683 · Φeλ · V(λ) (lumen)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg