LED-pære
Alle LED-pærer blir nå merket med antall lumen, som er et mål på hvor mye lys (lysflux) pæren avgir. De gamle glødelampene var bare merket med elektrisk effekt (watt), som kun var et indirekte mål for lysstyrke
LED-pære
Lisens: CC BY SA 3.0

Lumen er en avledet SI-enhet for lysfluks (lysstrøm), det vil si for den lysmengden som per tidsenhet stråler ut fra en lyskilde. Symbolet for lumen er lm.

Faktaboks

Uttale
lˈumen
Etymologi
av latin ‘lys, åpning’
Også kjent som

lm

Innen medisin brukes lumen om det innvendige hulrommet i rørformede eller hule organer. Se lumen – medisin.

Lysfluks skiller seg fra radians ved at effektverdien, angitt i lumen, er korrigert for øyets følsomhet for synlig lys, som varierer med lysets bølgelengde (se omtale av øyets spektrale følsomhet i lysfluks).

Én lumen er lysstrømmen gjennom en flate som begrenses av en romvinkel på én steradian (sr) fra en punktkilde som stråler likt i alle retninger og har en lysstyrke på én candela (cd).

1 lm = 1 cd · sr

Den totale lysstrømmen fra en slik kilde blir 4π lm.

Forskjellen mellom enhetene lumen og lux er at verdien for lux tar hensyn til hvor stort areal lysfluksen spres på. For eksempel vil en lysfluks på 100 lumen spredt over en flate på 1 kvadratmeter gi en belysning (belysningsstyrke) på 100 lux, men med samme lysfluks spredt over 10 kvadratmeter vil belysningen reduseres til 10 lux.

For en lyskilde angis lysutbytte i lumen per watt (lm/W). For en 60 W tradisjonell lyspære vil lysutbyttet være rundt 13 lm/W, mens en tilsvarende LED-pære vil ha et lysutbytte på rundt 90 lm/W.

Etter et EU-direktiv fra 2010 skal nå alle typer lyskilder som omsettes i EU være merket med opplysninger om lysfluks, angitt i antall lumen. Tidligere var det vanlig å begrense varemerkingen til data om lyskildens elektriske effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg