californium

Artikkelstart

Californium er et radioaktivt grunnstoff som har atomsymbol Cf og atomnummer 98. Det hører til actinoide-serien i periodesystemet.

Faktaboks

Uttale
califˈornium

Historikk

Californium har navn etter staten California og California universitet, der det første gang ble fremstilt i 1950 av Stanley Thompson, Kenneth Street, Albert Ghiorso og Glenn Seaborg. De bestrålte mikrogram-mengder 242Cm med 35 MeV alfapartikler i syklotronen i Berkeley og fikk dannet californium-isotopen 245Cf og et fritt nøytron:

242Cm(35 MeV α,n)245Cf

Egenskaper

245Cf er radioaktiv og sender ut partikler av β+ og α med halveringstid 45 minutter. Fra 249 Bk ,som er β--radioaktiv, dannes 249Cf, som er α-radioaktiv med halveringstid 351 år. Milligrammengder av denne og andre isotoper, og spesielt 252Cf, er fremstilt ved intens nøytronbestråling av 239 Pu i kjernereaktorer. Isotoper med massetall 237–256 er blitt studert. 251Cf er den isotopen som har lengst halveringstid, 898 år.

I vannløsning er det treverdige grønne ionet Cf3+ det eneste stabile. Forsøk på å oksidere eller redusere ionets valens har ikke lykkes. Noen få faste forbindelser har blitt laget og undersøkt, som Cf2O3, CfCl3 og CfOCl.

Californium-isotopene 249, 250, 251 og 252 er alle relativt langtlevende og er mulig å lage i mengder som kan veies, og adskillige milligram californium er blitt distribuert eller solgt til forskjellige formål. 252Cf, som har halveringstid 2,645 år, er en sterk nøytronkilde som har vært benyttet ved prospektering av gull- og sølv-malmer ved nøytronaktivering på stedet. Kilden blir også brukt til fuktighetsmålinger, bestemmelse av vann- og olje- førende lag i oljebrønner, dessuten som strålekilde i kreftbehandling.

Fordi den er en intens nøytronkilde, må 252Cf håndteres med stor forsiktighet. Omhyggelig skjerming av kilden er nødvendig, og spesielt viktig når den anvendes som portabelt instrument.

Californium finnes ikke naturlig, men som en kuriositet kan nevnes at ved supernova-eksplosjon er intensiteten av lysutsendelsen, som observeres, avtagende og halveres etter 55 dager, noe som samsvarer med halveringstiden til 254Cf. Det er uvisst om californium faktisk blir produsert i supernovaer, men muligheten har blitt antydet.

Californium

Atomsymbol Cf
Atomnummer 98
Relativ atommasse 251,0796 (ustabil, viktigste isotop)
Smeltepunkt 900 °C
Kokepunkt
Massetetthet
Oksidasjonstall II, III, IV
Elektronkonfigurasjon [Rn]5f107s2

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg