Christiania Gasværk
Gassverket ved hjørnet av Storgata og Hausmanns gate fotografert i slutten av 1950-årene.
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY 2.0

Christiania Gasværk var et gassverk som forsynte Christiania (senere Oslo) med bygass.

Gassverket ble opprettet i 1848 som et privat selskap, men overtatt av kommunen i 1878. I 1921 ble selskapet slått sammen med Christiania Electricitetsværk til Kristiania Gas- og Elektricitetsverker. Navnet ble endret til Oslo Lysverker i 1930, men fra 1945 ble gassvirksomheten skilt ut som eget selskap under navnet Oslo Gassverk. Produksjonen av gass foregikk på Ankertorget. Oslo Gassverk ble nedlagt i 1978.

Før Norge ble elektrifisert var gass en viktig energibærer for husholdningene, som utgjorde den viktigste delen av gassmarkedet på den tiden. Den viktigste konkurrenten til gass var parafin. Gassen ble i hovedsak anvendt til koking og oppvarming av vann. Gass var renslig og enklere å ta i bruk sammenlignet med parafin, ved eller koks. Den varmet umiddelbart og var enkel å regulere. Parafin ble likevel foretrukket av mange fordi den var billigere.

Fra 1892 fikk gassverket også konkurranse fra det nyopprettede elektrisitetsverket Christiania Elektricitetsværk. Elektrisk energi fikk en rask utbredelse, men den ble hovedsakelig brukt til belysning. Etter hvert kom det også elektrisk utstyr på markedet, men høy pris gjorde at det var vanlig å ha både gass- og elektrisitetsforsyning i hjemmene. I mellomkrigstiden ble gassforbruket i økende grad erstattet med elektrisitet.

Under og etter andre verdenskrig var det generelt en energimangel og stort behov for gass. Etter hvert som elektrisitetsforsyningen ble bedre og rimeligere, gikk gassforbruket i husholdningene ned, men det var fremdeles et betydelig gassforbruk i industrien. Så sent som på midten av 1950-tallet måtte Oslo kommune årlig importere 27 000 tonn kull for gassproduksjon.

På 1960-tallet steg kullprisen, mens prisen på oljeprodukter falt. Produksjon av gass gikk da etter hvert med tap, men i 1962 kom et nytt gassverk i drift på Sjursøya, som produserte gass av lettbensin. Etter oljekrisen i 1973 ble imidlertid økonomien i selskapet så dårlig at gassverket ble nedlagt i 1978.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg