butener

Molekylmodell av buten. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
butener
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for buten
butener
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Butener er kjemiske forbindelser av karbon og hydrogen. Forbindelsene er hydrokarboner med fire karbonatomer i molekylet, og to av disse er bundet sammen med en dobbeltbinding. Den kjemiske formelen til buten er C4H8. Butener tilhører gruppen alkener og forekommer i flere kjemiske former (strukturisomerer) med kokepunkt fra −6,5 °C til +3,7 °C. Buten kalles også butylen.

Faktaboks

Uttale
butˈener

Det er to hovedformer av butener: normalbutener (n-butener) med rettlinjet karbonkjede, og isobuten (i-buten) med forgrenet kjede. Av normalbutener finnes det to typer: 1-buten, CH3-CH2–CH=CH2, og 2-buten, CH3–CH=CH–CH3. 2-Buten kan igjen deles inn i to isomerer: cis-2-buten og trans-2-buten.

Butener er kjemisk reaktive forbindelser som brukes som råstoffer i petrokjemisk industri og i oljeraffinerier. Utvalgte n-butener anvendes ved fremstilling av blant annet butanol, polybuten, butadien, spesielle polyetylenprodukter og høyoktan-bensinkomponenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg