burunduk

Tamias sibiricus, burunduk. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Tamias sibiricus, burunduk. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Burunduk, eller sibirstripeekorn, er en gnagerart i ekornfamilien. Dette er den eneste arten i slekten stripeekorn som ikke lever i Nord-Amerika. Den har et karakteristisk stripemønster over ryggen og på sidene av hodet.

Faktaboks

også kjent som:

Tamias sibiricus

Beskrivelse

Burunduken er en av de største artene i sin slekt. Kroppslengden blir inntil 15 centimeter, halelengden 12 centimeter og vekta 100 gram. Den har samme stripemønster som de andre artene (se stripeekorn).

Levevis

Den lever hovedsakelig i boreale barskoger, spesielt i skoger med sibirfuru. Den spiser mye frø fra bartrær, men spiser også andre planter. Animalsk føde utgjør en betydelig del av føden; insekter, bløtdyr, fugleegg og fugleunger. Burunduken er dagaktiv og bruker det meste av tiden på bakken, men den klatrer godt. Den graver korte ganger under bakken, hvor den bygger et reir og hamstrer føde. Kinnposer brukes til å samle og transportere føden.

Om vinteren går den i dvale i et reirkammer under bakken, den stenger da inngangen med jord. Paringen foregår straks dyrene våkner og kommer ut om våren. Hunnen er bare mottakelig én enkelt dag. Da roper hun med spesielle rop for å lokke til seg hanner. Drektighetstiden er rundt 30 dager og det er 1–8 unger i kullet, gjennomsnittlig rundt 4,5. Burunduker er ikke territorielle, leveområdene overlapper mye.

Utbredelse

Burunduk er utbredt gjennom hele Sibir, fra øst for Uralfjellene til Kina og Korea. Arten er utsatt og sårbar i flere europeiske land og på den japanske øya Honshu. Bestanden i Sibir antas å være stabil og ikke utsatt for spesielle trusler. Lokalt kan skogbranner være en trussel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg