stripeekorn

Stripeekorn, på amerikansk kalt chipmunk, arter i slekten Tamias i ekornfamilien. Det finnes hele 25 arter i slekten, alle unntatt én lever i Nord-Amerika. Slektsnavnet stammer fra gresk og betyr "hamstrer".

Faktaboks

også kjent som:

slekten Tamias

Beskrivelse

Dette er temmelig små gnagere med striper over kroppen. Den minste arten har kroppslengde inntil 10 cm, halelengde 7 cm og vekt 36 g. Den største blir inntil 15 cm, 12 cm og 180 g (hanner, hunner 120 g).

Alle arter er veldig like i utseende. Stripemønsteret består av fem mørkebrune striper med ei kvit stripe mellom dem. Det dekker hele kroppen og finnes også rundt øynene mellom snuten og ørene. Pelsfargen ellers er gulbrun til grå på kroppssidene og kvit til gråkvit under buken. Halen har omtrent samme farge som kroppssidene.

Levevis

De amerikanske artene lever i tørre landskaper med krattskog, i barskog eller i rikere løvskoger. De kan være utbredt langt opp i fjellene, opp til 4 000 moh. De spiser for en stor del frø, men også frukt, blomster, blader, bær, sopp og virvelløse dyr. Stripeekorn hamstrer føde og transporterer maten i kinnposer. Disse kan blir veldig store når de er fylt opp og utspilte.

Mange arter går i dvale om vinteren. Flere av de mest sørligste artene har ikke en lengre dvaleperiode, men kan redusere forbrenningen i korte perioder når det er dårlig vær. Stripeekorn er dagaktive og lever mest på bakken, men noen klatrer godt i trær.

For detaljer om den sibirske arten, se burunduk.

Utbredelse

Mange stripeekorn har en temmelig begrensa utbredelse i det sørligste USA eller det nordlige Mexico. Flere arter har en noe videre utbredelse i det vestlige USA, mens kun få arter har en vid utbredelse i Nord-Amerika. Dvergstripeekorn Tamias minimus har videst utbredelse i USA og Canada. Burunduk er utbredt gjennom det meste av Sibir.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg