Bruschetta
Bruschetta med tomatbiter
Av .

Bruschetta er en tykk skive grillet brød som serveres med litt olivenolje og salt, som regel som antipasti (forrett) i et italiensk måltid. Den kommer i mange utgaver, og den mest kjente versjonen er med tomatbiter, løk, hvitløk og basilikum.

Faktaboks

Uttale

bruskˈetta

Etymologi
italiensk kommer av det romerske uttrykket bruscare, på italiensk abbrustolire, som betyr «å steke over kull»

Bruschetta er vanlig i hele Italia, og avhengig av lokale tradisjoner blir det grillede brødet servert med kyllingleverpuré, spekemat, eller i sin enkleste form, gnidd inn med et fedd hvitløk. Særlig utbredt er bruschetta i det toskanske kjøkkenet, der brød er en av basisingrediensene, og med ferskpresset olivenolje kalles den her fett’unta, som betyr ‘oljet skive’.

Grilling av brød er en tradisjonell måte å bruke gammelt brød på i stedet for å kaste det, og gjennom historien har bruschetta vært vanlig bondekost. Med litt olje er dette et enkelt og energirikt måltid, som gjerne ble servert til arbeiderne som et mellommåltid.

Historie

Det er umulig å tidfeste opprinnelsen til bruschetta, siden brød og olivenolje har eksistert i flere tusen år. Når det gjelder bruschetta-versjonen som serveres med tomat, kan man snevre det litt inn, siden tomat ble en vanlig ingrediens i Italia først på 1800-tallet.

Bruschetta har mange likhetstrekk med crostini, men sistnevnte er mindre og tynnere i størrelsen, og som regel ristet, ikke grillet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg