Brom danner tre oksosyrer, underbromsyrling, bromsyre og perbromsyre.

Brom(I)syre, underbromsyrling, HOBr, er bare kjent som en gul, vandig løsning. Løsningen lar seg anrike til ca. 6 % HOBr. Syren virker sterkt oksiderende og blekende og spaltes allerede ved temperaturer under 30 °C i hydrogenbromid og oksygen: 2HOBr = 2HBr + O2. Syren blir brukt til å innføre brom i organiske forbindelser og til bleking. Saltene kalles hypobromitter, eller ifølge nomenklatur bromat(I), og de er ustabile både i løsning og i fast tilstand. Hypobromitter fremstilles ved at brom disproporsjonerer i basisk løsning 2NaOH+Br2 = NaBrO+NaBr+H2O. De er utpregede bleke- og oksidasjonsmidler.

Bromsyrling, HBrO2, eksisterer ikke som forbindelse. Avledede forbindelser som litiumbromitt, LiBrO2, og bariumbromitt, Ba(BrO2)2, benyttes i tekstilindustrien.

Bromsyre, HBrO3, fås i vandig løsning. Syren selv kan ikke fremstilles i ren, vannfri tilstand. Bromsyre er en sterk syre som angriper huden og slimhinnene. Dens salter kalles bromater. I tørr tilstand og i nøytrale eller basiske løsninger er bromatene ganske stabile ved alminnelig temperatur. I sur løsning er de sterke oksidasjonsmidler. Med oksiderbare stoffer danner de i fast tilstand spontant brennbare eller eksplosive blandinger. Bromater har i mengder fra 5–10 ppm (parts per million) blitt tilsatt hvetemel for å bedre melets bakeevne. De inngår i preparater som brukes for å lage bølget hår. Sistnevnte anvendelse beror på bromatenes evne til å oksidere proteinenes SH-grupper til S–S-bindinger.

Perbromsyre, HBrO4, og dens salter ble først fremstilt i 1968 ved å lede fluor eller xenon(II)fluorid, XeF2, inn i sterkt basiske bromatløsninger eller ved elektrolyse av slike løsninger. Syren selv er en sterk syre. Perbromatene er sterke oksidasjonsmidler. Kaliumperbromat, KBrO4, spaltes i to trinn ved oppvarming; ved ca. 275 °C dannes først kaliumbromat(V), KBrO3, som spaltes videre til kaliumbromid, KBr, og oksygen ved ca. 390 °C.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.