bromoksosyrer

Artikkelstart

Bromoksosyrer er en gruppe kjemiske forbindelser som inneholder brom. Brom danner tre oksosyrer: Underbromsyrling, bromsyre og perbromsyre.

Faktaboks

Uttale
bromˈoksosyrer

Brom(I)syre, underbromsyrling

Brom(I)syre, underbromsyrling, med kjemisk formel HOBr, er bare kjent som en gul, vandig løsning. Løsningen lar seg anrike til ca. 6 prosent HOBr.

Syren virker sterkt oksiderende og blekende og spaltes allerede ved temperaturer under 30 °C i hydrogenbromid og oksygen etter følgende reaksjonsligning:

2HOBr = 2HBr + O2

Syren blir brukt til å innføre brom i organiske forbindelser og til bleking. Saltene kalles hypobromitter, eller ifølge nomenklatur bromat(I), og de er ustabile både i løsning og i fast tilstand. Hypobromitter fremstilles ved at brom disproporsjonerer i basisk løsning:

2NaOH+Br2 = NaBrO+NaBr+H2O

De er utpregede bleke- og oksidasjonsmidler.

Bromsyrling

Bromsyrling, med kjemisk formel HBrO2, eksisterer ikke som forbindelse. Avledede forbindelser som litiumbromitt, LiBrO2, og bariumbromitt, Ba(BrO2)2, benyttes i tekstilindustrien.

Bromsyre

Bromsyre, med kjemisk formel HBrO3, fås i vandig løsning. Syren selv kan ikke fremstilles i ren, vannfri tilstand. Bromsyre er en sterk syre som angriper huden og slimhinnene. Saltene av den kalles bromater. I tørr tilstand og i nøytrale eller basiske løsninger er bromatene ganske stabile ved alminnelig temperatur. I sur løsning er de sterke oksidasjonsmidler. Med oksiderbare stoffer danner de i fast tilstand spontant brennbare eller eksplosive blandinger.

Bromater har i mengder fra 5–10 ppm (parts per million) blitt tilsatt hvetemel for å bedre melets bakeevne. De inngår i preparater som brukes for å lage bølget hår. Sistnevnte anvendelse beror på bromatenes evne til å oksidere proteinenes SH-grupper til S–S-bindinger.

Perbromsyre

Perbromsyre, med kjemisk formel HBrO4, og dens salter, ble først fremstilt i 1968 ved å lede fluor eller xenon(II)fluorid, XeF2, inn i sterkt basiske bromatløsninger eller ved elektrolyse av slike løsninger. Syren selv er en sterk syre. Perbromatene er sterke oksidasjonsmidler.

Kaliumperbromat, KBrO4, spaltes i to trinn ved oppvarming; ved ca. 275 °C dannes først kaliumbromat(V), KBrO3, som spaltes videre til kaliumbromid, KBr, og oksygen ved ca. 390 °C.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg