HBr, fargeløs gass som ryker sterkt i fuktig luft og i høy grad irriterer slimhinnene. Den kondenseres ved avkjøling til en fargeløs væske med kokepunkt –66,7 °C og frysepunkt –86,9 °C.

Hydrogenbromid løses lett i vann, ved 0 °C og 1 atm løses 600 volumdeler per volumdel vann. Løsningen reagerer sterkt surt og kalles hydrogenbromidsyre. Syren er i konsentrert tilstand (69 vektprosent hydrogenbromid) en rykende, etsende væske som viser stor likhet med saltsyre. Saltene til hydrogenbromidsyre kalles bromider; de fleste av disse er lett løselige i vann.

Hydrogenbromid kan fremstilles på flere måter, bl.a. ved at rent hydrogen og brom reagerer: H2 + Br2 = 2HBr, eller ved å la fosfortribromid, PBr3, reagere med vann, H2O: PBr3 + 3H2O = H3PO3 + 3HBr. I industrien fås ofte hydrogenbromid som biprodukt ved bromering av organiske forbindelser.

Hydrogenbromid brukes til fremstilling av uorganiske og organiske bromider, som reduksjonsmiddel, som katalysator og til fremstilling av hydrogenbromidsyre.

Grenseverdi for hydrogenbromid i arbeidsmiljøatmosfære er 7 mg/m3.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.