Brødfrukt (Artocarpus altilis)
Brødfrukt (Artocarpus altilis)

Brødfrukt er den spiselige frukten fra brødfrukttreet (Artocarpus altilis) i brødfruktslekten i morbærfamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Artocarpus altilis

Brødtre må ikke forveksles med johannesbrødtre, som tilhører erteblomstfamilien.

Beskrivelse

Brødfrukttreet blir omkring 25 meter høyt. Frukten er en fruktstandsfrukt (dannet av fruktene av mange blomster i samme blomsterstand) og sitter direkte på stammen og på store grener (kauliflori). Frukten er rund, gul og omkring 20 centimeter i diameter.

Utbredelse

Brødfrukt hører trolig hjemme i lavlandet i Ny-Guinea. Den har blitt spredd og kultivert i Oseania i flere tusen år som en kilde til karbohydrater.

Bruk

Brødfrukttrær dyrkes nå overalt i tropene. Arten har mange nytteverdier. Fruktene er et viktig næringsmiddel i tropene. De kokes, stekes eller ristes og brukes som grønnsaker. Det gule fruktkjøttet har en smak og konsistens som kan minne om potet. Frøene er gode ristet. Røttene brukes til medisin, veden til møbler og basten til kurver og matter. Av melkesaften fås en slags kautsjuk. Det er over 200 navngitte kultivarer (sorter) av brødfrukt, noen uten frø.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

brødfrukt
Artocarpus altilis
Encyclopedia of Life-ID
594952
GBIF-ID
2984573

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg