johannesbrødtre

Johannesbrød, frukten fra johannesbrødtreet.

Johannesbrødtre (foto) av /※. Gjengitt med tillatelse

Johannesbrødtre, tre i erteblomstfamilien, vanlig dyrket i middelhavslandene. Det har læraktige, vintergrønne blad, lange blomsterklaser og 20 cm lange, læraktige frukter (belger) med 12–16 ertestore frø. Frukten kalles johannesbrød og inneholder ca. 50 % sukker og noe garve- og smørsyre. Sukkeret dannes først etter at de umodne fruktene har vært tørket en stund i solen. Johannesbrød spises rå eller bløtlagt, i kaker og desserter. De brukes også til dyrefôr, og ekstrakt av fruktene brukes medisinsk ved katarrer. Fordi vekten av hvert frø er konstant ble frøene tidligere brukt av apotekere og juvelerer ved veiing, se karat.

Faktaboks

Også kjent som
Ceratonia siliqua

Uekte johannesbrødtre er det indiske treet Cassia fistula som tilhører samme familie.

Navn etter døperen Johannes som skal ha hatt belgene som eneste føde ved sitt opphold i ørkenen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg