Johannesbrød. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

johannesbrødtre

Johannesbrød, frukten fra johannesbrødtreet.

Johannesbrødtre (foto)
Av /※.

Artikkelstart

Johannesbrødtre er et tre i erteblomstfamilien som til vanlig blir dyrket i middelhavslandene. Det kan bli opptil 10 meter høyt. Det har læraktige, vintergrønne blad, lange blomsterklaser og 20 centimeter lange, læraktige frukter (belger) med 12–16 ertestore frø.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Ceratonia siliqua
Beskrevet av
Carl von Linné

Frukten kalles johannesbrød og inneholder cirka 50 prosent sukker og noe garvesyre og smørsyre. Sukkeret dannes først etter at de umodne fruktene har vært tørket en stund i sola.

Uekte johannesbrødtre er det indiske treet Cassia fistula som tilhører samme familie.

Navnet er etter døperen Johannes, som skal ha hatt belgene som eneste føde ved sitt opphold i ørkenen.

Bruk

Ceratonia siliqua, johannesbrødtre. Foto fra: Samos, Hellas

Johannesbrød spises rå eller bløtlagt, i kaker og desserter, bakervarer og drikker; og kan erstatte kakao og sjokolade. Smaken er spesielt velegnet sammen med honning, vanilje og kanel. Ristede, malte frø har blitt brukt som kaffeerstatning. Krydderet brukes også til å smaksette likører og brennevin. De brukes også til dyrefôr, og ekstrakt av fruktene brukes medisinsk ved katarrer.

Historie

Johannesbrød har vært brukt i kokekunsten siden antikken, og er omtalt flere steder i gamle egyptiske skrifter og i Bibelen.

Ordet karat er utledet fra keration som er det greske navnet på planten. Frøene fra johannesbrød, som alle er like store, ble i gammel tid ble brukt som veielodd når man veide gull og edelsteiner. Hvert frø veier nøyaktig 0,2 g, som tilsvarer én karat.

Innen folkemedisinen har planten blitt brukt mot blant annet diaré.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

johannesbrødtre
Ceratonia siliqua
GBIF-ID
5356354

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg