Johannesbrødtre, tre i erteblomstfamilien, vanlig dyrket i middelhavslandene. Det har læraktige, vintergrønne blad, lange blomsterklaser og 20 cm lange, læraktige frukter (belger) med 12–16 ertestore frø. Frukten kalles johannesbrød og inneholder ca. 50 % sukker og noe garve- og smørsyre. Sukkeret dannes først etter at de umodne fruktene har vært tørket en stund i solen. Johannesbrød spises rå eller bløtlagt, i kaker og desserter. De brukes også til dyrefôr, og ekstrakt av fruktene brukes medisinsk ved katarrer. Fordi vekten av hvert frø er konstant ble frøene tidligere brukt av apotekere og juvelerer ved veiing, se karat.

Uekte johannesbrødtre er det indiske treet Cassia fistula som tilhører samme familie.

Navn etter døperen Johannes som skal ha hatt belgene som eneste føde ved sitt opphold i ørkenen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.