Johannesbrød av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

johannesbrødtre

Johannesbrød, frukten fra johannesbrødtreet.

Johannesbrødtre (foto)
Av /※.

Johannesbrødtre er et tre i erteblomstfamilien som til vanlig blir dyrket i middelhavslandene.

Faktaboks

også kjent som:
Ceratonia siliqua

Det har læraktige, vintergrønne blad, lange blomsterklaser og 20 centimeter lange, læraktige frukter (belger) med 12–16 ertestore frø. Frukten kalles johannesbrød og inneholder cirka 50 % sukker og noe garvesyre og smørsyre. Sukkeret dannes først etter at de umodne fruktene har vært tørket en stund i solen.

Johannesbrød spises rå eller bløtlagt, i kaker og desserter. De brukes også til dyrefôr, og ekstrakt av fruktene brukes medisinsk ved katarrer. Fordi vekten av hvert frø er konstant, ble frøene tidligere brukt av apotekere og juvelerer ved veiing (se karat).

Uekte johannesbrødtre er det indiske treet Cassia fistula som tilhører samme familie.

Navnet er etter døperen Johannes, som skal ha hatt belgene som eneste føde ved sitt opphold i ørkenen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg