Asplenium adiantum-nigrum

Blankburkne har blanke, mørkegrønne blader som er smalt trekanta i omriss. Jons Kapel, Bornholm, Danmark

Blankburkne er en bregneart i småburkneslekta. Bladene er rundt 20 centimeter høye og sitter i tette tuer. Bladene er mørkegrønne, to til tre ganger finna og vintergrønne. Dette er en vestlig art som i hovedsak finnes langs kysten fra Kristiansand til sørlige Trøndelag.

Faktaboks

Etymologi

adiantum, etter gresk adianton, 'ikke fuktig' og latin nigrum, 'mørk, svart'

Vitenskapelig navn
Asplenium adiantum-nigrum
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Asplenium adiantum-nigrum

Blankburkne har avlange sporehoper på undersida av bladene. Jons Kapel, Bornholm, Danmark

Blankburkne har tette rosetter av blankt mørkegrønne blader som blir mellom 15 og 30 centimeter lange og tre til ti centimeter breie. Bladene er to til tre ganger finna. Bladplatas omriss er smalt trekanta. Bladene står grønne gjennom vinteren. Sporehopene på undersida av bladene er avlange, men etter hvert som de modnes vokser de sammen og dekker mesteparten av bladundersida.

Utbredelse

Blankburkne vokser i ur og bergsprekker, noen ganger også på ultrabasisk grunn. Arten har en tydelig vestlig og sørlig utbredelse i kystnære strøk i Norge. Den finnes fra Kristiansand til Hitra og Leksvik i Trøndelag. I fjordene går den inn til Kvam i Hordaland, Stryn i Sogn og Fjordane og Norddal i Møre og Romsdal.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

blankburkne
Asplenium adiantum-nigrum
Artsdatabanken-ID
103875
GBIF-ID
2650594

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg