Heracleum sphondylium ssp. sibiricum

Heracleum sphondylium ssp. sibiricum, bjørnekjeks. Foto fra: Ulvedybet, Gjøl, Jylland, Danmark

Heracleum sphondylium

Heracleum sphondylium, bjørnekjeks. Foto fra: Randers Fjord, Danmark

Bjørnekjeks er en planteslekt i skjermplantefamilien. Dette er grove, stivhårete planter med stram lukt. Det finnes cirka 70 arter, derav mange i Kaukasus-landene.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Heracleum
Beskrevet av
Carl von Linné

Viltvoksende arter

I Norge vokser to viltvoksende arter:

Sibirbjørnekjeks (latinsk navn: Heracleum sibiricum) har gulgrønne blomster og glatt fruktknute. Den finnes helt nord til Finnmark.

Kystbjørnekjeks (latinsk navn: Heracleum sphondylium) har hvite blomster og småhåret fruktknute. Den vokser på bakker i kyststrøkene fra ytre Telemark til Trøndelag.

Sibirbjørnekjeks og kystbjørnekjeks kan være brysomme ugress i naturlig eng og beite. Plantene er uegnet til fôr og vrakes av husdyrene.

Innførte arter

Et par utenlandske, 2–3 meter høye arter er innført og har blitt plantet i hager og parker, men er senere forvillet: kjempebjørnekjeks (latinsk navn: Heracleum mantegazzianum) i Sør-Norge og tromsøpalme (latinsk navn: Heracleum laciniatum) i Nord-Norge.

Kjempebjørnekjeks og tromsøpalme har i den senere tid spredd seg sterkt til andre områder enn der de først var plantet, særlig langs jernbanelinjer og veier. De opphavelige prydplantene har dermed skiftet karakter og blitt ugress. På grunn av den etsende plantesaften kan det være risikofylt og problematisk å fjerne uønskede planter manuelt. Kjemiske ugressmidler blir derfor ofte brukt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

bjørnekjeks
Heracleum
Artsdatabanken-ID
100326
GBIF-ID
3034824

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg