Gravstøtter
Gravstøtter på en islamsk gravlund i Polen. I islam gravlegges den døde alltid i retning Mekka, og i Europa reserveres egne gravlunder eller deler av gravlunder for muslimer. Kremasjon praktiseres ikke.
Av .

I islam fremstilles overgangen fra liv til død rituelt som en overgang til en annen form for liv. Målet er oppstandelsen på den ytterste dag og livet i himmelen: «Det støtes i basunene, og de iler frem av gravene, hen til Herren», heter det i sure Ya-Sin i Koranen (sure 36).

Et dødsfall følges umiddelbart av den rituelle likvasken og av at den avdøde svøpes i et klede. Det dreier seg om et stort, hvitt klede som dekker hele kroppen. Den som har fullført hajj, pilegrimsferden til Mekka, pleier å benytte pilegrimskledet som liksvøp. Pårørende, trosfeller eller en imam ved moskeen utfører disse ritene.

Begravelsen

Selve begravelsen skal finne sted så raskt som mulig etter dødsfallet, helst innen 24 timer. Ved en tradisjonell begravelse brukes ikke kiste, og den døde legges direkte i jorden. Dette er ikke gjennomførbart i Europa, så på dette punktet er tradisjonell islamsk skikk endret.

Begravelsesbønnen (janazah-bønnen) over den døde utføres på gravlunden. Dette er mennenes anliggende, og kvinnene er ikke med hit. Kvinner deltar ellers i bønnene for de døde, og Koranens første sure, al-Fatiha, og sure Ya-Sin (sure 36) er de tradisjonelle bønnetekstene.

Den døde gravlegges alltid i retning Mekka, og i Europa reserveres egne gravlunder eller deler av gravlunder for muslimer. Kremasjon praktiseres ikke.

Markeringer

Den tredje og den førtiende dagen etter et dødsfall markeres spesielt. Den førtiende dagen er vanligvis den dagen som er viet familiesammenkomster og felles bønn. Slike rituelle markeringer av dødsdagen kan bli gjentatt årlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg