Bevoktningsfartøy er fartøy som utfører vakttjeneste til sjøs.

Faktaboks

Etymologi
av tysk bewachten, 'vokte på'
Også kjent som

bevoktningstjeneste

Bevoktningstjenesten var en paramilitær styrke i Norge som ble etablert i 1930-årene, under opptakten til andre verdenskrig. Etter krigen var det denne tjenesten som ble omdannet til Sjøheimevernet. Bevoktningsfartøyet drev med mobil bevoktning av et bestemt område langs kysten av Norge. Dette kunne være militære skip, men normalt sivilie skip i marinens tjeneste. Blant annet var det hvalbåten POL III som oppdaget og rapporterte om Blücher og dens flåte, som var på vei mot Oslofjorden den 8. april 1940. Bevoktningstjenesten i Norge bestod også av kystradarstasjoner som overvåkte et bestemt område.

I dag er bevoktningen organisert gjennom Kystvakten, politi og Luftforsvaret, men handler i større grad om suverenitetshevdelse og kontroller i stedet for vakthold og speiding.

Andre land kan fortsatt praktisere bruken av bevoktningsfartøy.

I Storbritannia var et bevoktningsfartøy del av marinens reserveflåte, som raskt kunne rigges og bemannes til kamphandlinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg