hundevakt

Hundevakten begynner ved midnatt på mange norske skip.
Midnatt ved Romsdalskysten
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Hundevakt er et uttrykk for en vaktskip med inndelte vaktlag om bord. Ordet finnes i flere europeiske språk, men betydningen er varierende.

Faktaboks

Også kjent som

sjeldent: rottevakt

I det norske språket har hundevakten fått sin betydning fra vestgermanske språk som det engelske Dog Watch, og det tyske Hundswache. Det handler gjerne om upopulære vakter på natten, vakter som på ulike vis er avvikende, eller tilknyttet naturfenomen. På en del norske skip er hundevakten generelt fra midnatt til 04:00.

Betydning

Hundevakten knyttes blant annet til den klare stjernen Sirius.
.
Lisens: CC BY 4.0

Fra tysk og frisisk språktradisjon har skiftet mellom midnatt og 04:00 blitt definert som hundevakten. I en bredere sammenheng er hunden ansett som en partner en kan gi arbeidsroller med ulemper, og søvnmønsteret blir ofte dårlig når en går denne vakten. Utenfor den maritime tradisjonen kan enhver vakt som foregår på natten, gjerne ved fabrikker, bli betegnet som hundevakten – ettersom det kun er vaktbikkjene som er våkne på dette tidspunktet.

I det engelske språket stammer hundevakten fra to ulike uttrykk, som antas å være en forenkling fra de opprinnelige uttrykkene:

Dodge watch er vakter på ettermiddag og kveld, eller landvakter. Siden tradisjonelle vakter på skip varer i fire timer, legges det til en dodge watch for å omgå vaktmønsteret om bord, slik at det samme laget slipper å gå de mest upopulære vaktene konstant. Den ene dodge-vakten varer fra 16:00 til 18:00, og den andre fra 18:00 til 20:00. På det viset rulleres vaktene.

Dock watch er å sitte landvakt, som både er knyttet til en hunds arbeidsoppgaver, men som også kan ha blitt til forenklingen dog watch.

I tysk, engelsk og flere andre språk er hundevakten forbundet med stjernen Sirius, som kalles hundestjernen fordi den utgjør det lyseste himmellegemet i stjernetegnet Canis Major. Stjernen dukker typisk opp rundt de tider der hundevakten ved midnatt starter. Dette varierer riktig nok med årstid, og stemmer ikke ved sommerstid og høst, der stjernen er synlig først sent på natten i Nordsjøområdet.

På grunn av denne vekslende betydningen, har norske skip alle variantene i bruk. Typen skip, fartsområde, og mannskapssammensetning kan ha betydning for hvordan uttrykket brukes. Blant annet kan bruken være ulik mellom eldre utenriksseilere, og offiserer i marinen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Roger Ødegaard

Hei,
Jeg vil bare gjøre oppmerksom på at det her står at hundevakta er to timer på ettermiddagen. Trykker du på koblingen til "vaktsystemer", står det at hundevakta er fire timer, fra 04.00 til 08.00. Og for å gjøre det hele komplett, står det da på NAOB og de fleste andre steder at hundevakta er fra 00.00 til 04.00. En klargjøring av ulik bruk av begrepet hadde vært fint.
Mvh
Roger

svarte Andreas Osnes

Heisann, og takk for observasjonen, dette kan vi nok få ryddet litt i. Årsaken til de ulike forklaringene er at hundevakten er noe debattert. Det finnes en del tysk litteratur som tar opp dette med når en hundevakt egentlig er. Samtidig finnes det britisk litteratur som har en annen (og mer konkret) definisjon enn den tyske. I Norge har vi nok tatt litt fra begge våre naboer, og en vil også merke at hundevakten omtales ulikt på norske skip ut fra hvem en jobber sammen med, hvilken trade en seiler i, og hvor en seiler. Jeg skal se om dette kan justeres i denne artikkelen ila. helgen.
– Andreas

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg