Parabener, organiske forbindelser som fremstilles syntetisk fra benzosyre og har vært benyttet som konserveringsmiddel i mat. European Food Safety Authority (ESFA) har vurdert stoffene og konkluderte (2004) med å fastsette en samlet ADI-verdi på 10 mg/kg kroppsvekt for de fire stoffene etyl-p-hydroksybenzoat (E 214) og dets natriumsalt (E 215), metyl-p-hydroksybenzoat (E 218) og dets salt (E 219). Samtidig ble det fastslått at propyl-p-hydroksybenzoat og dets natriumsalt (som tidligere hadde kodenummer E 216 og 217) kan ha en negativ helsemessig effekt, og de er ikke lenger godkjent i EU for bruk i næringsmidler. Parabenene er fortsatt godkjent for bruk i Norge (2006), men de benyttes svært lite, også fordi de har en tendens til å gi bismak.

Parabener beskytter først og fremst mot angrep av gjær- og muggsopper, men til dels også mot bakterier. De virker i ikke-sure næringsmidler og kan derfor brukes i andre produkter enn benzosyre og benzoater. I kommende endringer av EU-direktivet om tilsetningsstoffer, vil de bli nesten helt borte. Det er blant annet foreslått å trekke godkjenningen av parabener i flytende kosttilskudd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.