Parabener, organiske forbindelser som fremstilles syntetisk fra benzosyre og har vært benyttet som konserveringsmiddel i mat. European Food Safety Authority (ESFA) har vurdert stoffene og konkluderte (2004) med å fastsette en samlet ADI-verdi på 10 mg/kg kroppsvekt for de fire stoffene etyl-p-hydroksybenzoat (E 214) og dets natriumsalt (E 215), metyl-p-hydroksybenzoat (E 218) og dets salt (E 219). Samtidig ble det fastslått at propyl-p-hydroksybenzoat og dets natriumsalt (som tidligere hadde kodenummer E 216 og 217) kan ha en negativ helsemessig effekt, og de er ikke lenger godkjent i EU for bruk i næringsmidler. Parabenene er fortsatt godkjent for bruk i Norge (2006), men de benyttes svært lite, også fordi de har en tendens til å gi bismak.

Parabener beskytter først og fremst mot angrep av gjær- og muggsopper, men til dels også mot bakterier. De virker i ikke-sure næringsmidler og kan derfor brukes i andre produkter enn benzosyre og benzoater. I kommende endringer av EU-direktivet om tilsetningsstoffer, vil de bli nesten helt borte. Det er blant annet foreslått å trekke godkjenningen av parabener i flytende kosttilskudd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.