balsam (botanikk, plantevæske)

Bartrær er ofte rike på balsam. Abies alba, edelgran. Foto fra: Den Jyske Skovhave, Rold Skov

Artikkelstart

Balsam har flere betydninger, og en av dem er væske fra visse typer planter. Balsam er flytende og som regel velluktende, og består av en blanding av harpiks og eterisk olje. Ulike typer balsam er vidt utbredt i planteriket, men forekommer mest hos trær i et utvalg plantefamilier. Bartrær er ofte rike på balsam.

Faktaboks

Uttale
bˈalsam
Etymologi
latin og gresk

Balsam dannes enten i spesielle intercellularrom i plantevevet eller når man sårer plantene på forskjellig vis. Kvae er et annet navn på balsam hos bartrær. Man kan ofte se klumper av kvae der en gran eller furu har fått en skade.

Eksempler på balsam

Et eksempel på en art som inneholder mye balsam. Abies balsamea, balsamedelgran. Foto fra: Den Jyske Skovhave, Rold Skov

Kanadabalsam, balsamum canadense, utvinnes av balsamgran, Abies balsamea, ved å tappe ut barkens dyneformig oppsvulmede harpiksbeholdere. Væsken er tyktflytende, gul og gjennomskinnelig, og brukes til finere lakk og til kitting av glass, idet den stivner til en gjennomsiktig masse med samme lysbrytende evne som glass. Kanadabalsam har også vært brukt i mikroskopisk teknikk, oppløst i toluen eller xylen, men denne bruken er nå avløst av syntetiske harpikser.

Perubalsam eller salvadorbalsam, balsamum peruvianum, utvinnes i El Salvador ved såring av tresorten Myroxylon balsamum var. pereirae. Dette er en mørkebrun væske med vaniljelignende lukt og skarp smak. Hovedbestanddelen av perubalsam er en blanding av benzoylbenzoat og benzoylcinnamat. Perubalsam ble tidligere brukt i medisinen utvortes som et mildt antiseptikum.

Terpentinbalsam, balsamum terebinthina, utvinnes av arter i furuslekta i Europa og USA. Terpentinbalsam brukes som legemiddel (i plaster og salver), samt til fremstilling av kolofonium og terpentinolje.

Balsamer er brukt blant annet til balsamering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg