Norsk soldat bevæpnet med forsvarets automatgevær HK416 i provinsen Faryab i Afghanistan.

Pistol. Halvautomatisk pistol.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Automatvåpen er skytevåpen beregnet på hurtigskyting. Slike våpen utnytter restenergien i kruttforbrenningen til å drive mekanismen for omladning og avfyring av våpenet. Når det gjelder å drive frem prosjektilet, er virkningsgraden for energien i krutt cirka 25 prosent. Den resterende energien skaper lyd, rekyl og varme ved avfyring.

Begrepet maskinkanon eller automatkanon benyttes også for kanoner som kan avgi automatisk ild med granater.

Hel- og halvautomatisk

Vi skiller mellom helautomatiske- og halvautomatiske våpen. Helautomatiske våpen kan skyte kontinuerlig så lenge avtrekkeren holdes inne. Ved skyting med halvautomatiske våpen gjøres omladningen automatisk, men skytteren må trykke inn avtrekkeren for hvert skudd. Skuddtakten for helautomatiske våpen varierer fra rundt 300 til rundt 1500 skudd i minuttet. Mange automatvåpen har en omstiller som gjør at skytteren kan velge mellom helautomatisk og halvautomatisk ild. Blant mindre håndvåpen er pistolene som oftest halvautomatiske. Selvladergeværene er alltid halvautomatiske, men maskinpistoler og maskingeværer har i mange tilfeller en omstiller.

Jakt

Halvautomatiske hagler og rifler er tillatt i jaktsammenheng i Norge. Helautomatiske våpen eller halvautomatiske våpen av militær karakter er forbudt. For godkjente halvautomatiske våpen er det begrensninger for antall skudd man lovlig kan ha i magasinet. Halvautomatiske hagler kan kun lades med to skudd. Under storviltjakt på elg, hjort og rådyr kan halvautomatiske rifler lades med tre skudd i magasinet og ett skudd i kammeret, under jakt på øvrig vilt kan halvautomatiske rifler kun lades med ett skudd i kammeret og to skudd i magasinet.

Skytesport

Pardini SP er både en halvautomatisk finpistol (kaliber .22 LR) og en av de mest populære pistolene i finpistol-konkurranser.
Pardini SP – pistol kaliber .22 LR
Av .

En rekke halvautomatiske våpen er tillatt i ulike sivile skytesporter i Norge, for eksempel i pistolskyting og dynamisk sportsskyting. Kravene for lovlig erverv av slike våpen varierer etter skyteøvelse og idrettsforbund, og den endelige beslutningen ligger alltid hos politimesteren.

Forsvaret

I det norske forsvaret brukes blant annet automatgeværene AG3, G36, HK416 og HK417. Disse våpenmodellene kan skyte både helautomatisk og halvautomatisk ild. Av tyngre våpen er maskingevær som MG3 og Fabrique Nationale de Herstal (FN) MINIMI helautomatiske. Det finnes også en rekke enda tyngre skyts som er hel- eller halvautomatiske, for eksempel luftvernskyts, skipsskyts og i noen tilfeller skyts i Hæren. Dette kan være 40–60 millimeter luftvernkanoner med en skuddtakt på 200–300 skudd i minuttet, 120 millimeter skipsskyts med skuddtakt 70–80 skudd i minuttet og selvdrevet svensk 155 millimeter kanon med skuddtakt på 15 skudd i minuttet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Juhán Niillas Wigelius

I siste setning i andre avsnitt er det en skrivefeil: "..sik at skytteren.." Der skal det vel strengt tatt stå "..slik at skytteren.."

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg