En typisk fremstilling av Sta. Apollonia med tang og tann i den ene hånden og en bok i den andre. Maleri på en fløydør i et alterskap i Aure kirke, Møre og Romsdal
En typisk fremstilling av Sta. Apollonia med tang og tann i den ene hånden og en bok i den andre. Maleri på en fløydør i et alterskap i Aure kirke, Møre og Romsdal

Apolloniemesse, 9. februar, er en katolsk minnedag til ære for helgenen Apollonia, som døde i 249.

Legendene

I den eldste legenden om Apollonia heter det at keiser Decius’ menn hogg Apollonia i kjeven slik at alle tennene falt ut. Deretter ble hun truet på livet om hun ikke gjentok visse blasfemiske utsagn. Hun ba om en kort utsettelse. Da vaktene slapp henne fri, løp hun rett inn i det flammende bålet som ventet henne, og forsvant.

I en senere, mer omfattende legende fortelles det at Apollonia ble kristen og ødela farens gudebilder. Faren torturerte henne på det grusomste, men Jesus leget alle hennes sår. Da faren befalte at tennene hennes skulle trekkes ut, fikk hun dem straks tilbake av en engel, som åpenbarte seg for henne. Til slutt ble foreldrene omvendt, men flere keisere lot Apollonia torturere før kongen av Persia fikk henne halshogd.

Apollonia-kulten

Apollonia ble skytshelgen for tannleger og folk som led av tannverk. I kunsten er hun ofte fremstilt som en ung kvinne som holder en stor tang med en tann. Hun kan også ha en martyrpalme eller en bok i hånden.

Mye tyder på at Apollonia var mer populær i Sverige og Danmark enn i Norge. Ved Viborg i Danmark var det en kilde, Lonnes kilde, som folk med tannplager valfartet til.

Bare et fåtall norske primstaver har en markering av dagen. Symbolene varierer også. Noen staver fra Meråker har et Y-kors. Et par økser og et hus forekommer også. Fortsatt står det et alterskap i Aure kirke med et maleri av Apollonia på en fløydør. I nyere tid er det plassert en skulptur av Apollonia høyt oppe på Nidarosdomens nordre tårn.

Mange tannlegeforeninger benytter Apollonia og hennes tang med tannen som emblem.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (2011). Primstaven i lys av helgenkulten. Trondheim.
  • Farmer, David (1997). The Oxford Dictionary of Saints. Oxford – New York.
  • Fredlund, Astrid (1997). Sankta Apollonia – helgen og nødhjelper. Trondheim.
  • Pegelow, Ingalill (2007). Helgonlegender i ord och bild. Stockholm.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg