Tswana er et  folk i det sørlige Afrika, teller (1998) nærmere 5 mill. De er den overlegent største folkegruppen i Botswana, men hovedtyngden lever i Sør-Afrika, omkring 30.000 i Zimbabwe , og en liten minoritet, ca. 8000, i Namibia.

Språket, setswana, tilhører sotho-grenen av bantuspråkene. Tswana er organisert i ca. 70 undergrupper eller stammer, hvorav 59 i Sør-Afrika og 8 i Botswana. Tswana ble tidligere kalt betsjuaner.

Hver stamme har sin egen høvding og administrasjon. I Sør-Afrika bodde en stor del av tswanaene i et eget «Bantu Homeland», Bophuthatswana, som apartheid-regimet erklærte «selvstendig» 1977. Både denne og andre, tilsvarende «stater» ble imidlertid oppløst i 1993 og inkorporert i det nye Sør-Afrika.

Tswanaenes tradisjonelle næringsvei er kvegdrift kombinert med selvforsyningsjordbruk. Imidlertid arbeider svært mange av mennene i industri- og gruvesentrene. På grunn av slik langpendling er til enhver tid mellom 40 og 80 prosent av de arbeidsføre mennene borte fra hjemstedene sine.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.