tswana

Artikkelstart

Tswana er et folk i det sørlige Afrika, teller (1998) nærmere 5 mill. De er den overlegent største folkegruppen i Botswana, men hovedtyngden lever i Sør-Afrika, omkring 30.000 i Zimbabwe , og en liten minoritet, ca. 8000, i Namibia.

Faktaboks

Uttale
tswˈana
Også kjent som

betsjuaner

Språket, setswana, tilhører sotho-grenen av bantuspråkene. Tswana er organisert i ca. 70 undergrupper eller stammer, hvorav 59 i Sør-Afrika og 8 i Botswana. Tswana ble tidligere kalt betsjuaner.

Hver stamme har sin egen høvding og administrasjon. I Sør-Afrika bodde en stor del av tswanaene i et eget «Bantu Homeland», Bophuthatswana, som apartheid-regimet erklærte «selvstendig» 1977. Både denne og andre, tilsvarende «stater» ble imidlertid oppløst i 1993 og inkorporert i det nye Sør-Afrika.

Tswanaenes tradisjonelle næringsvei er kvegdrift kombinert med selvforsyningsjordbruk. Imidlertid arbeider svært mange av mennene i industri- og gruvesentrene. På grunn av slik langpendling er til enhver tid mellom 40 og 80 prosent av de arbeidsføre mennene borte fra hjemstedene sine.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg