Tswana er et  folk i det sørlige Afrika, teller (1998) nærmere 5 mill. De er den overlegent største folkegruppen i Botswana, men hovedtyngden lever i Sør-Afrika, omkring 30.000 i Zimbabwe , og en liten minoritet, ca. 8000, i Namibia.

Språket, setswana, tilhører sotho-grenen av bantuspråkene. Tswana er organisert i ca. 70 undergrupper eller stammer, hvorav 59 i Sør-Afrika og 8 i Botswana. Tswana ble tidligere kalt betsjuaner.

Hver stamme har sin egen høvding og administrasjon. I Sør-Afrika bodde en stor del av tswanaene i et eget «Bantu Homeland», Bophuthatswana, som apartheid-regimet erklærte «selvstendig» 1977. Både denne og andre, tilsvarende «stater» ble imidlertid oppløst i 1993 og inkorporert i det nye Sør-Afrika.

Tswanaenes tradisjonelle næringsvei er kvegdrift kombinert med selvforsyningsjordbruk. Imidlertid arbeider svært mange av mennene i industri- og gruvesentrene. På grunn av slik langpendling er til enhver tid mellom 40 og 80 prosent av de arbeidsføre mennene borte fra hjemstedene sine.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.