Ndebele er en bantutalende folkegruppe i Zimbabwe, i et fruktbart område omkring Bulawayo og teller nærmere 2 million (2006). Dessuten bor det anslagsvis 750 000 i Sør-Afrika.

Ndebele oppstod som en distinkt gruppe under de store urolighetene i det sørlige Afrika på begynnelsen av 1800-tallet. Under ledelse av høvdingen Mzilikazi vandret de nordover fra sitt opprinnelige hjemsted i Zululand, og bosatte seg i sitt nåværende område etter å ha beseiret shona og andre folkegrupper. De etablerte en stat med komplekse politiske institusjoner, men led til slutt nederlag mot hvite kolonister i 1893 og 1896–97.

Ndebeles økonomi er tradisjonelt basert på kveghold og jordbruk (særlig mais og hirse), men i de senere år har arbeidsmigrasjon til byene også vært viktig. Brudepris-institusjonen, lobola, i form av kyr til kvinnens familie, er beholdt opp til vår tid. Religionen preges blant annet av forfedre-kult. Blant annet gjennom billedbøker er de blitt kjent internasjonalt for sine vakkert dekorerte leirhus, sine perlearbeider og flott designede klær.

Ndebele tok aktivt del i kampen for å avskaffe det hvite mindretallsstyret i Rhodesia. Etter Zimbabwes uavhengighet har det vært flere episoder og uroligheter i Matabeleland, og de shonadominerte regjeringsstyrkene er blitt beskyldt for overgrep mot lokalbefolkningen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.