Futuna

Artikkelstart

Futuna er en øy i Stillehavet, i øygruppa Hoornøyene; 64 km2. Futuna ligger ca. 240 km nordøst for Vanua Levu i Fiji og er en del av det franske oversjøiske territoriet Wallis og Futuna.

Faktaboks

Uttale
futˈuna

Det er påvist bosetting på øya siden år 1000 fvt.

Futuna ligger i syklonbeltet, er vulkansk og har fruktbar jord og rikelig med ferskvann. Hovednæringen er jordbruk (taro, yams, kokos, brødfrukt, bananer), som suppleres med fiske. Det har tradisjonelt vært drevet utstrakt avl av griser, som var det viktigste uttrykket for rikdom. Tradisjonell produksjon av matter, vakkert dekorerte barktøyer (tapa) og polynesisk treskjæringsarbeid.

Futunaisk og fransk er de dominerende språkene. Futunaisk er et austronesisk språk, hører til de polynesiske språkene og er beslektet med samoansk. Språket blir brukt av ca 3600 på Futuna (2011) og av gjestearbeidere fra Futuna på Ny-Caledonia (oppgitt til ca 3000 i 1987).

Slektskap er tradisjonelt regnet både på mors- og farssiden, og jordrettigheter ble tradisjonelt arvet til både sønner og døtre. Det store flertallet av innbyggerne er katolikker. Den første misjonæren kom i 1837, og kirken spiller fortsatt en viktig rolle også i det politiske livet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg