Futuna

Futuna, øy i Stillehavet, i øygruppen Îles de Hoorn; 64 km2. Ligger ca. 240 km nordøst for Vanua Levu i Fiji og er en del av det franske oversjøiske territoriet Îles Wallis et Futuna.

Faktaboks

Uttale
futˈuna

Halvparten av de ca. 8500 medlemmene av futunafolket lever på Futuna, der arkeologer har påvist bosetning siden år 1000 f.Kr., resten i Nouvelle Calédonie, der mange arbeider i nikkelgruvene. Språket er austronesisk og beslektet med samoansk. Futuna ligger i syklonbeltet, er vulkansk og har fruktbar jord og rikelig med ferskvann. Hovednæringen er jordbruk (taro, yams, kokos, brødfrukt, bananer), som suppleres med fiske. Det drives utstrakt avl av griser, som tradisjonelt er det viktigste uttrykket for rikdom. Menn har hovedansvaret for jordbruk og fiske, kvinner for husarbeid og barnepass. I tillegg vever kvinnene matter og lager vakkert dekorerte barktøyer (tapa), mens menn driver med treskjæringsarbeid.

Slektskap regnes både på mors- og farssiden, og jordrettigheter overføres til sønner så vel som døtre. Ekteskap inngås vanligvis mellom folk fra samme sted eller fra nærliggende landsbyer. Futuna-folkene har lenge vært katolikker – den første misjonæren kom i 1837 – og kirken spiller en viktig rolle også i det politiske liv.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg