Vladislav Vančura

Faktaboks

Vladislav Vančura
Uttale
vˈantʃura
Født
23. juni 1891, Háj ve Slezsku, Tsjekkia (den gang også tysk Freiheitsau, Østerrike-Ungarn)
Død
1. juni 1942, Praha, Tsjekkia (den gang Böhmen-Mähren-protektoratet)

Artikkelstart

Vladislav Vančura var en tsjekkisk forfatter, dramatiker og lege.

Vančura regnes som en av mellomkrigstidens fremste tsjekkiske modernister. Med utgangspunkt i den såkalte poetismen bygde han opp sine figurer, og selv handlingen, ut fra typiske trekk i språket, ofte fra særpregede miljøer.

Gjennomgangstemaet er gjerne fattigdom, både materiell og åndelig, sett med nøktern objektivitet og frisk humor, som i romanen Pekař Jan Marhoul (Baker Jan Marhoul, 1924). I den korte, monumentale Pole orná a válečná (Plog- og slagmarker, 1925) håner han krigen i en rekke rystende bilder, delvis ut fra egen erfaring fra den første verdenskrig. Røvernes liv i middelalderen er emnet i Markéta Lazarová (1931, engelsk oversettelse 2016), som er filmatisert flere ganger, blant annet av František Vláčil i 1967.

Under andre verdenskrig var Vančura opptatt av å gjendikte landets historie i Obrazy z dějin národa českého (Bilder fra det tsjekkiske folks historie, 1939-1940). Han ble arrestert som gissel og torturert ihjel den 1. juni 1942 som et ledd i hevnaksjonene for attentatet på riksprotektor Reinhard Heydrich.

Vladislav Vančura var i slekt med forfatteren Jiří Mahen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg